Categorie | Medische Technologie

1001 Zorgoplossingen voor minister Schippers

Technologische oplossingen kunnen een enorme bijdrage leveren aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het zijn zelfs onmisbare instrumenten om de problemen waarmee de zorgsector wordt geconfronteerd het hoofd te bieden. Met de inzet van nu reeds bekende medisch-technologische innovaties 40 procent van het voorziene arbeidstekort kan worden opgelost. Dit concludeert onderzoeksbureau Boer & Croon in het visiedocument ‘1001 Zorgoplossingen, de belofte van de medische technologie’, dat in opdracht van de Vereniging FME-CWM en tien van haar partners is uitgewerkt.

Het CPB heeft becijferd dat het aandeel van de gezondheidszorg in de economie met de huidige groeicijfers binnen twee decennia tot ver boven de twintig procent stijgt. Bij ongewijzigd beleid heeft de zorg over vijftien jaar 400.000 extra werknemers nodig. FME-voorzitter Jan Kamminga: “De geluiden zijn alarmerend. Bij ongewijzigd beleid komen we binnen 25 jaar honderdduizenden ‘handen aan het bed’ tekort. De zorg wordt een ongekende factor in onze economie. Intussen vergrijst onze samenleving en neemt het beroep dat we op de zorg doen verder toe.”

Daarom heeft FME, samen met tien brancheverenigingen, het initiatief genomen de urgentie voor het gebruik van technologische oplossingen voor de zorgsector te benadrukken met de lancering van de campagne ‘1001 Zorgoplossingen’. In dit kader heeft FME-voorzitter Kamminga op 29 augustus aan minister Edith Schippers van VWS het magazine ‘1001 Zorgoplossingen, Yes We Care’ aangeboden. Op hetzelfde moment is de website http://www.1001zorgoplossingen.nl/ live gegaan.

Het magazine bevat, naast een aantal inhoudelijke interviews, een groot aantal praktische kostenbesparende oplossingen die nu al beschikbaar zijn. Met de publicatie ‘1001 Zorgoplossingen’ roept de medisch-technologische industrie minister en politiek op om innovatie en het gebruik van deze oplossingen te stimuleren. “Dat technologie de zorg duur zou maken, is een grote misvatting. Het is een investering die juist tot enorme besparingen leidt”, voegt Kamminga toe. Hij wordt hierin gesteund door hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot, die in het magazine stelt: “Er is voldoende medische technologie beschikbaar om nu al grote winst te boeken. Maar het schort aan het gebruik ervan (…) Het roer moet drastisch om.”

De minister bevestigt de noodzaak van innovatie in de zorg en merkt op: “Innovatie komt zelden in plaats van; het komt er bovenop. Wij moeten met alle betrokken zorgpartijen samenwerken om een juiste afweging te maken over wat we doen en waar we mee stoppen”, aldus de minister.

1001 Zorgoplossingen is een initiatief van Vereniging FME-CWM in samenwerking met Diagned, FHI, Koninklijke Metaalunie, NEFEMED, NIVO, Uneto-VNI, GAIN, Holland HealthTech, Firevaned en Indent.

Meer informatie: http://www.1001zorgoplossingen.nl/

Reactie NPCF
De NPCF reageert postitief kritisch op dit initiatief. Op haar website schrijft ze:

(…)

“De NPCF vindt dat de mening en ervaring van de patiënt kan bijdrage aan zorginnovatie. ‘Betrek de patiënt van meet af aan bij innoverende initiatieven’, aldus Wilna Wind, NPCF-directeur. ‘Het levert rechtstreekse informatie die zeker kostenbesparingen op kan leveren’.

(…)

De Vereniging FME-CWM presenteerde deze week haar visiedocument 1001 Zorgoplossingen. De vereniging pleit voor meer middelen en vooral minder bureaucratie om zorginnovatie ruimer baan te geven. De Vereniging overhandigde het visiedocument gisteren aan minister Schippers.

De NPCF ondersteunt deze visie die veel besparingen op zorg en personeel kan opleveren. Ook vindt de NPCF dat zorginnovatie door moet blijven gaan zonder allerlei beren op de weg. Dit komt ten goede aan de patiënt want daar draait het tenslotte om.

Daarom vindt de NPCF dat degene die het uiteindelijk aangaat, namelijk de patiënt, bij zorginnovatie als eerste bevraagd dient te worden. Het gaat niet slechts om de werking van het nieuwste technische snufje.”

Bron: FME-CWM en NPCF

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter