Categorie | Medische Technologie

AMC zet 3D-technologie in bij hersenchirurgie

Het Academisch Medisch Centrum is als eerste in de Benelux begonnen met het gebruik van 3D-technologie bij minimaal invasieve hersenchirurgie. Inmiddels is de derde patiënt met behulp van deze techniek geopereerd.

Steeds vaker worden ingrepen in de hersenen op een minimaal invasieve manier uitgevoerd. Daardoor zijn moeilijk te bereiken plaatsen via een andere route makkelijker bereikbaar en is de kans op complicaties veel kleiner. Voor minimaal invasieve hersenchirurgie wordt gebruik gemaakt van een endoscoop, een buis met aan het uiteinde een lampje en een camera. Via de neusgaten brengt de neurochirurg de endoscoop naar de schedelbasis om de precieze locatie van een hersentumor te bepalen. Vervolgens verwijdert hij de tumor via een klein luikje in de schedelbasis.

De beelden die de camera aan het uiteinde van de endoscoop doorgeeft, zijn tweedimensionaal. Dat geldt ook voor het tv-scherm in de operatiekamer waarop ze verschijnen. Daardoor ziet de chirurg geen diepte. Maar de techniek om driedimensionale beelden te kunnen zien, is er. Denk maar aan de vele 3D-films die momenteel in de bioscopen draaien en de 3D-tv’s die tegenwoordig verkocht worden.

Ondanks deze mogelijkheden bestond er nog geen kleine 3D-endoscoop die voor minaal invasieve hersenoperaties gebruikt kan worden. Daarin is enkele jaren geleden verandering gekomen met de ontwikkeling van een 3D stereoscopische miniatuurcamera door Visionsense. De chirurg ziet daardoor wel diepte en kan bijvoorbeeld afstanden van de tumor tot belangrijke bloedvaten beter inschatten.
‘De 3D-camera helpt om de anatomie van de hersenen beter te zien. Daardoor kun je veiliger opereren’, zegt neurochirurg Wouter van Furth, die zich heeft toegelegd op minimaal invasieve ingrepen. ‘Vooral op dat vlak brengt de 3D-techniek direct winst.’

Van Furth verwacht dat de techniek alleen maar beter zal worden en in de toekomst meer toepassingen krijgt. Nu zijn de beelden nog niet zo scherp als de platte, tweedimensionale beelden. En het is wennen voor de chirurg. Hoe groot het uiteindelijke voordeel is ten opzichte van de conventionele ‘platte’ beelden, is daarom vooralsnog moeilijk te bepalen. ‘Het is wel duidelijk dat de 3D-techniek ook voor ervaren chirurgen een voordeel heeft.’

Bron: AMC (website)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter