Categorie | Actueel, eHealth

App apparaat moet corona-eenzaamheid in verpleeghuizen terugdringen

smartphone

‘beppie’ laat ouderen zonder smartphone appen met familie en geliefden

Beppie is een app apparaat dat bewoners in een verzorgings- of verpleeghuis in staat stelt om gemakkelijker in contact te blijven met hun familie en geliefden. Beppie zet een fysieke ansichtkaart, geschreven door opa en oma, om in een appje op de smartphone. Andersom wordt een appje op de smartphone omgezet in een fysieke ansichtkaart. De eerste beppie wordt vandaag in gebruik genomen door Zorggroep Manna en morgen bij De Posten in Enschede. Beppie is een afstudeerproject van Joran van der Sluis voor de Universiteit van Twente bij Nedap.

Hoe werkt het?
Beppie ziet eruit als een kleine brievenbus en wordt geplaatst in een verpleeghuis. Met de Telegram-app sturen kinderen en kleinkinderen een app of foto naar beppie voor opa en oma in de zorginstelling. Beppie print de app uit als ansichtkaart. Het papieren kaartje biedt opa en oma tevens ruimte om iets terug te schrijven. De geschreven reactie sturen zij retour via de beppie-brievenbus. Het kaartje wordt gescand en naar de ontvanger geappt als foto.

 

Eenzaamheid en technologie
Joran van der Sluis: “Wij hebben samen met De Posten onderzocht welke toegevoegde waarde technologie kan hebben voor de ouderen in deze zorginstelling. De belangrijkste problemen bleken het toenemen van eenzaamheid en het omgaan met technologie. Wij vermoeden dat deze problemen gerelateerd zijn, omdat we tegenwoordig veel meer digitaal contact hebben en ouderen hierin niet meekomen. Jongeren communiceren liever via het internet, terwijl ouderen liever bellen of een kaartje krijgen en schrijven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt. Beppie was de uitkomst.”

Brug tussen generaties
“Door de uitbraak van het Coronavirus zijn ouderen nog meer geïsoleerd geraakt, wat eenzaamheid in de hand werkt. Daarom hebben we de afgelopen weken keihard gewerkt om vaart te zetten achter de ontwikkeling van dit apparaat. Beppie moet een brug slaan tussen generaties. We hopen dat beppie zal bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen in Nederland,” aldus Jan Hendrik Croockewit van Nedap.

Over Beppie en Nedap
Beppie is onderdeel van Nedap, fabrikant van technologische oplossingen voor relevante vraagstukken in onder andere de zorg. Business unit Nedap healthcare is marktleider voor de langdurige zorg en ondersteunt het zorgproces voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ. Beppie is het vervolg op het ‘App een oma’ experiment dat in 2018 tijdens Dutch Design Week werd gepresenteerd. https://www.nedap.com/healthcare | https://nedap.com/beppie

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter