Pages Menu
Categories Menu

Posted on 02/05/2019 in Actueel | 0 comments

Brandwondencentra Nederland maken uitkomstenmetingen de standaard voor waardevolle zorg  

Brandwondenzorg Nederland en Philips VitalHealth werken samen om de kwaliteit van de patiëntgerichte zorg in de brandwondencentra naar een nog hoger niveau te tillen. Om dit te kunnen realiseren, maken alle brandwondencentra in Nederland nu gebruik van een Philips VitalHealth-oplossing voor het meten van patiëntgerapporteerde uitkomsten.

De Nederlandse brandwondenzorg doet het goed. Heel goed. Toch valt er nog veel te winnen als het gaat patiëntgerichte zorg en shared decision-making, volgens Tsjitske Haanstra, projectcoördinator van de uitkomstenregistratie Burn Centers Outcome Registry the Netherlands (BORN): “Nieuwe digitale innovaties bieden steeds meer kansen om de patiëntenzorg kwalitatief nog beter én vooral persoonlijker te maken. BORN is opgezet om de kwaliteit van zorg en leven van de patiënt verder te verbeteren. Dit doen we door systematisch uitkomsten van zorg, die voor de patiënt belangrijk zijn, te meten en te registreren. Hierdoor wordt het mogelijk de behandelplannen nog nauwkeuriger af te stemmen op de behoeften en wensen van de patiënt.”

“Alle volwassen patiënten die in één van onze brandwondencentra onder behandeling zijn, wordt gevraagd deel te nemen aan het programma. De patiënt ontvangt dan op vaste momenten vragenlijsten over de kwaliteit van leven, psychisch en lichamelijk functioneren, participatie, werk, pijn en littekens. De uitkomsten zijn direct inzichtelijk voor betrokken artsen en verpleegkundigen, zodat men weet waar het al wel of nog niet goed gaat met de patiënt, en hoe dit tijdens de behandeling verandert. Op basis daarvan kan het behandelplan eventueel aangepast worden.” Om deze gegevens te kunnen verzamelen, maakt BORN gebruik van Philips VitalHealth QuestManager, een softwareoplossing die ontwikkeld is voor het digitaal verwerken en automatisch analyseren van uitkomstenmetingen, zoals PROMs.

Hoogste kwaliteit van leven

Met het gebruik van de data die QuestManager genereert, hoopt de Brandwondenzorg Nederland in de komende jaren een complete database van uitkomsten op te bouwen, die inzicht geeft in de kwaliteit van leven van de patiënt na het brandwondenongeval of een specifieke aandoening. “Door de uitkomst van deze vragenlijsten te combineren met klinische gegevens over het ongeval en de behandeling, kunnen we analyseren welke behandelpaden leiden tot de hoogste kwaliteit van leven voor de patiënt.”

Evaluatie

BORN is inmiddels volledig geïmplementeerd bij alle brandwondencentra die vallen onder Brandwondenzorg. Haanstra: “Op basis van de resultaten van de metingen vindt met veel patiënten een nabespreking plaats waarin de doelstellingen in het behandelplan worden opgesteld of aangepast. Daarnaast geeft het inzicht in de kwaliteit van leven voor en na een specifieke operatie. We gaan nu een fase van evaluatie in waarin vragen worden beantwoord als “meten we de juiste uitkomsten en doen we dit met de juiste meetinstrumenten?”. Daarnaast worden de processen rondom de uitkomstmetingen goed onder de loep genomen. Al met al een grote stap voorwaarts om patiëntgerichte zorg en brandwondenzorg naar een hoger niveau te tillen.”

Reageer