Categorie | Experts

COH11, autismezorg2.0 in de spotlights

Op donderdag 10 november 2011 vindt het congres Online hulpverlening 2011 plaats. Ook dit jaar weer een brede selectie aan workshops. Een dag lang kunt u profiteren van andermans kennis en ervaringen. In de lezingen en workshops worden praktijkervaringen toegelicht en kan met elkaar gediscussieerd worden over de ‘zin’ of wellicht ‘onzin’ van online behandeling. Een dag vol inspiratie. Eén van workshops wordt hieronder toegelicht. Wilt u meer weten, klik dan hier om het programma te bekijken.

Autismezorg 2.0: blended behandelen en e-zelfmanagement voor patiënten met een chronisch psychiatrische aandoening
Autismezorg 2.0 is een nieuw concept van behandelen, het is meer dan e-health. Autismezorg 2.0 kent drie belangrijke pijlers. Pijler 1 is de regie bij de cliënt: hij/zij moet levenslang met zijn autisme zien te leven, wij als zorginstelling zijn slechts tijdelijk te gast. E-health, in de tweetrap van online behandelen (pijler 2) en e-zelfmanagement (pijler 3) biedt de persoon met autisme de mogelijkheden om te kunnen leven met zijn autisme. Drie pijlers met impact op de zelfredzaamheid van iemand met een chronisch psychiatrische aandoening. Autismezorg 2.0 dient in deze lezing als showcase, het is een lezing die ook interessant is voor andere ggz-doelgroepen.

Werkplaats
In de presentatie worden praktijkervaringen gedeeld. Om de implementatie te sturen is er binnen het dr. Leo Kannerhuis een werkplaats ingericht. Daar wordt gewerkt met een Personal Health Record (PHR) dat in beheer bij de cliënt is. In het PHR zijn enkele e-zelfmanagementtools opgenomen en een telezorgmodule, zeg maar de GGZ-op-afstand. Er wordt ingegaan op de gebruikerservaringen van een PHR voor patiënten met een chronische aandoening. Er wordt aandacht besteed aan de vraag wat de impact is van blended behandelen voor het primaire proces, maar ook voor de werkwijze van de zorgverlener. De zorgverleners stellen in de werkplaats vragen zoals “Hoe gaan we om met de 24/7 online contactmogelijkheid?” “En hoe ga ik als zorgverlener een balans vinden in on- en offline contact?” Belangrijke vragen die leiden tot waardevolle discussies. Deze (implementatie) ervaringen worden online in het dr. Leo Kannerhuis gedeeld, maar zijn ook waardevol om te delen met andere zorgorganisaties. Dus grijp je kans en kom luisteren en mee discussiëren!

Vragen leiden tot denksporen
Naast zorg2.0 gaan we ook in op de rol van de gebruikerservaringen. Deze zijn sturend voor verdere innovatie en implementatie. Dus niet alleen 2.0 behandelen maar ook innovatie2.0. Zoals gezegd, autismezorg2.0 is een nieuw concept, het is meer dan alleen e-health implementatie. 2.0 houdt niet op bij internet, 2.0 begint in het contact. Zo wordt de presentatie afgesloten met een discussie, ter inspiratie en aanscherping van de ideeën. In de discussie kunnen de ervaringen tussen instellingen gedeeld worden. Heeft u zelf nog geen ervaring? Geen punt! Uw vragen kunnen ons op nieuwe denksporen zetten, kunnen verfrissend en verrassend zijn. 2.0 biedt iedereen een stem!

Geïnteresseerd in het congres?
Bekijk het volledige programma op www.congresonlinehulp.nl en meldt u direct aan.

Auteur: Saskia Timmer

Saskia Timmer is spreker tijdens het congres Online hulpverlening 2011. Zij is zorginnovator en veranderkundige, met een focus op e-health en empowerment in de zorg. Ze is een zorg 2.0 denker die met passie en creatieve denkkracht bouwt aan cliëntgerichte, efficiënte en effectieve zorg. Ze is o.a. werkzaam bij het dr. Leo Kannerhuis als webber autismezorg 2.0. Haar boek eHealth in de praktijk is onlangs verschenen.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter