Categorie | Hardware

Communicatieapp voor wijkverpleegkundigen Het Beste Zorgidee van 2015

Het Thuiskomertje van Nel Wagner is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. De 68-jarige mantelzorger uit Oegstgeest kreeg de prijs woensdag overhandigd door jurylid Pieter van den Hoogenband. Wagner bezoekt dagelijks haar zus in een verpleeghuis en ziet dat patiënten met dementie grote moeite hebben hun kamer terug te vinden. Het Thuisbrengertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn of haar voordeur nadert.

Het beste zorgidee“Als mantelzorger ziet Nel Wagner dagelijks hoe moeilijk het voor mensen met dementie is om hun eigen voordeur te vinden”, stelt de jury. “Met alle paniek van dien. Het Thuiskomertje is een prachtig en haalbaar idee dat niet alleen de patiënt helpt, maar ook zorgverleners en mantelzorgers. Met het Thuiskomertje wordt het terugvinden van de eigen kamer weer een eenvoudige handeling.” De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos uit een recordaantal van bijna zeshonderd ideeën vijf finalisten, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen.

Vakprijs

Het idee van Helena Schuengel werd bij de finale in Amsterdam onderscheiden met de ONVZ Vakprijs. De Hilversumse wil met WhatsUpp het gat dichten dat is geslagen doordat de hulp bij huishouden sinds dit jaar onder de gemeente valt, terwijl de verpleegkundige nog landelijk is geregeld. “De hulp in de huishouding komt regelmatig bij ouderen over de vloer en ziet het precies als er problemen zijn”, weet Schuengel. “Maar het blijkt heel omslachtig om vervolgens contact op te nemen met de wijkverpleegkundige. WhatsUpp is een applicatie op de mobiele telefoon waarmee een hulp in de huishouding of een familielid een mogelijk probleem snel kan doorgeven aan de wijkverpleegkundige.”

Naast het Thuiskomertje en WhatsUpp waren ook Therapy@Home van fysiotherapeut Joost Adams (51) uit Alkmaar, de kleurzeep van Sébert Jacobs (45) uit Rotterdam en Wiestaateraanmijnbed.nl van de Utrechtse kinderarts Robin van Schaik genomineerd. Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat met de zorginnovatiewedstrijd de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De jury bestond dit jaar naast Van den Hoogenband uit prof. dr. Niek Urbanus (oud-bestuursvoorzitter Academisch Medisch Centrum), dr. Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën) en mr. Erno Kleijnenberg (oud-bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar).

“In de acht jaar dat we Het Beste Zorgidee organiseren zijn duizenden ideeën ingestuurd die de zorg beter kunnen maken”, stelt Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben goede ideeën. Juist mensen die zelf regelmatig met zorg in aanraking komen hebben ideeën om de zorg beter te maken. Dat blijkt wel uit het mooie idee van mantelzorger Nel Wagner. Haar idee is van betekenis voor een kwetsbare groep dementerende patiënten.”

Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter