Categorie | ZorgICT en recht

Continuïteit clouddienst deel 2: de constructie

In mijn vorige blog beschreef ik de problemen, althans uitdagingen, bij het zeker stellen van de continuïteit van uw clouddienst. Hier zal ik de constructie van onze oplossing schetsen. De oplossing bestaat uit een aantal contractuele afspraken op maat.

Het makkelijkst en meest kostenefficiënt is het als de cloud-dienstverlener de afspraken over continuïteit regelt en haar afnemers de mogelijkheid geeft zich te voegen in deze afspraken. Natuurlijk kan de cloud-dienstverlener niet op haar eigen houtje garanderen dat uw cloud-dienst blijft doordraaien ondanks haar eigen faillissement. Daarom moet er een derde onafhankelijke entiteit in het leven worden geroepen om deze taak te vervullen. Daar er vaak gevoelige bedrijfsinformatie over tafel gaat bij deze afspraken, is de beste vorm voor deze entiteit een stichting (“Stichting continuïteit”).

De Stichting continuïteit sluit een (raam-)overeenkomst met de cloud-dienstverlener over hoe de continuïteit geregeld dient te worden. De inhoud van deze overeenkomst zal afhangen van de dienst, waar het eigendom ligt van de verschillende onderdelen en waartoe de dienstverlener bereid is.

U, de afnemer, kunt dan toetreden tot de overeenkomst middels een derdenbeding. Een derdenbeding houdt in: (een onderdeel van) een overeenkomst die rechten verleent aan iemand. Het derdenbeding hoeft alleen aanvaard te worden door u, de afnemer. De afnemer wordt hier ook wel begunstigde genoemd, daar hij of zij begunstigde is van de overeenkomst.

Op het moment dat de continuïteit daadwerkelijk in gevaar is, dan kunt u, de afnemer, aankloppen bij de Stichting continuïteit.

In een volgende blog zal ik ingaan op hoe de continuïteit van de verschillende onderdelen van een clouddienst kunnen worden veiliggesteld.


Itte Overing is juridisch adviseur bij ICTRecht. Zij heeft zich gespecialiseerd op de juridische aspecten van het gebruik van ICT in de zorg. Itte geeft via Digitalezorg.nl haar visie over onderwerpen die actueel zijn in het ZorgICT en Recht.

Lees meer over Itte Overing op www.ictrecht.nl.

Continuïteit clouddienst deel 2: de constructie
  • 0.00 / 5 5
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Laat een reactie achter

*


Volg ons op twitter Volg ons op LinkedIn Volg ons op Facebook Voeg RSS feed toe Magazine
HIMSS Amsterdam 2014
GET eHealth
ZvI eHealth

Agenda

sep
23
di
all-day mHealth: voor de GGZ van morgen
mHealth: voor de GGZ van morgen
sep 23 all-day
De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) is flink in beweging. De komende jaren zal minimaal één derde van het aantal klinische bedden afgebouwd moeten worden en komt de nadruk meer en meer op ambulante zorg te liggen.[...]
sep
25
do
10:00 Symposium ‘KopZorg; slimme techn... @ Het Nieuwe Kantoor
Symposium ‘KopZorg; slimme techn... @ Het Nieuwe Kantoor
sep 25 @ 10:00 – 16:00
Donderdag 25 september 2014 Van 10.00 uur tot 16.00 uur Locatie Het Nieuwe Kantoor, Vasteland 78, Rotterdam Welke innovaties zijn succesvol? Al jaren wordt er in de zorg volop geëxperimenteerd met de inzet van Slimme[...]
okt
2
do
all-day The National event ‘The Future o...
The National event ‘The Future o...
okt 2 all-day
COMMIT/ cordially invites you for the national event ‘The Big Future of Data’. COMMIT/ is the national research program with 80 Dutch partners – universities and companies – that faces the challenges in ICT and[...]

View Calendar

Volg ons op Twitter