Categorie | ZorgICT en recht

Continuïteit clouddienst deel 2: de constructie

In mijn vorige blog beschreef ik de problemen, althans uitdagingen, bij het zeker stellen van de continuïteit van uw clouddienst. Hier zal ik de constructie van onze oplossing schetsen. De oplossing bestaat uit een aantal contractuele afspraken op maat.

Het makkelijkst en meest kostenefficiënt is het als de cloud-dienstverlener de afspraken over continuïteit regelt en haar afnemers de mogelijkheid geeft zich te voegen in deze afspraken. Natuurlijk kan de cloud-dienstverlener niet op haar eigen houtje garanderen dat uw cloud-dienst blijft doordraaien ondanks haar eigen faillissement. Daarom moet er een derde onafhankelijke entiteit in het leven worden geroepen om deze taak te vervullen. Daar er vaak gevoelige bedrijfsinformatie over tafel gaat bij deze afspraken, is de beste vorm voor deze entiteit een stichting (“Stichting continuïteit”).

De Stichting continuïteit sluit een (raam-)overeenkomst met de cloud-dienstverlener over hoe de continuïteit geregeld dient te worden. De inhoud van deze overeenkomst zal afhangen van de dienst, waar het eigendom ligt van de verschillende onderdelen en waartoe de dienstverlener bereid is.

U, de afnemer, kunt dan toetreden tot de overeenkomst middels een derdenbeding. Een derdenbeding houdt in: (een onderdeel van) een overeenkomst die rechten verleent aan iemand. Het derdenbeding hoeft alleen aanvaard te worden door u, de afnemer. De afnemer wordt hier ook wel begunstigde genoemd, daar hij of zij begunstigde is van de overeenkomst.

Op het moment dat de continuïteit daadwerkelijk in gevaar is, dan kunt u, de afnemer, aankloppen bij de Stichting continuïteit.

In een volgende blog zal ik ingaan op hoe de continuïteit van de verschillende onderdelen van een clouddienst kunnen worden veiliggesteld.


Itte Overing is juridisch adviseur bij ICTRecht. Zij heeft zich gespecialiseerd op de juridische aspecten van het gebruik van ICT in de zorg. Itte geeft via Digitalezorg.nl haar visie over onderwerpen die actueel zijn in het ZorgICT en Recht.

Lees meer over Itte Overing op www.ictrecht.nl.

Continuïteit clouddienst deel 2: de constructie
  • 0.00 / 5 5
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Laat een reactie achter

*


Volg ons op twitter Volg ons op LinkedIn Volg ons op Facebook Voeg RSS feed toe Magazine
HIMSS Amsterdam 2014
GET eHealth
ZvI eHealth

Agenda

sep
9
di
all-day AAL Forum 2014
AAL Forum 2014
sep 9 – sep 12 all-day
9 – 12 September 2014, Bucharest, Romania. The Ambient Assisted Living (AAL) Forum is the annual showcase event for the people involved in the AAL JP’s projects and the AAL community. It is the core[...]
all-day Health & Technology event @ Congrescentrum 1931
Health & Technology event @ Congrescentrum 1931
sep 9 – sep 10 all-day
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor betere én betaalbare zorg. Technology for Health, de voortzetting van het Health & Technology event, maakt het op 9 en 10 september in Congrescentrum 1931[...]
sep
10
wo
all-day International Digital Health and...
International Digital Health and...
sep 10 – sep 12 all-day
What is the future for health and social care? Find out at this three-day event that brings together researchers, policy makers, practitioners and innovators to explore how the innovative use of technology is supporting improvements[...]

View Calendar

Health 2.0 Europe

Volg ons op Twitter