Categorie | Medische Technologie

Contract voor PET/MRI-scanner tussen Philips en VUmc

Philips en VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam zijn vandaag overeengekomen om een uiterst innovatieve Ingenuity TF PET/MRI (Time-of-Flight Positron Emission Tomography/Magnetic Resonance)-scanner van Philips in VUmc te installeren. Deze geavanceerde beeldvormingstechniek is bedoeld als hulpmiddel voor VUmc-artsen en wetenschappers bij onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden van kanker en van neurologische aandoeningen.

VUmc wordt het allereerste ziekenhuis in Nederland met een gecombineerd PET/MRI-systeem. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar beide technieken zijn in een systeem door Philips verenigd. Hiermee kan zowel de anatomie van de patiënt als de  biologie van de tumor of aandoening in beeld worden gebracht. Het besluit om  dit systeem te installeren sluit aan bij de wens van VUmc om patiënten therapie op maat te kunnen bieden. Een gecombineerde PET/MRI is effectiever, minder belastend voor de patiënt (twee scans in één sessie) en biedt meer mogelijkheden voor diagnosticering en het monitoren van behandelingen).VUmc geniet wereldwijd erkenning als ‘center of excellence’ op de vakgebieden oncologie, neurologie en cardiologie. Het ziekenhuis beschikt over specifieke beeldvormingsexpertise, bijvoorbeeld PET, een driedimensionale techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactief gelabelde stoffen (tracers) voor het gericht in beeld brengen van de hersenen en andere organen, maar ook van tumoren.

“VUmc is met name sterk als het gaat om de ontwikkeling en klinische toepassing van PET-technologie in specialismen als oncologie, neurologie en cardiologie,” aldus Wim Stalman, decaan en vice-voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. “Juist daarom is het zo bijzonder om samen te werken met Philips, een bedrijf dat een belangrijke innovatieve rol op dit gebied vervult. Ik ben ervan overtuigd dat wij gezamenlijk hybride technologieën als PET/MR op een nog hoger plan zullen weten te brengen.”

“Continue innovatie op het gebied van medische beeldvormende technieken heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het verleggen van grenzen in de moderne gezondheidszorg,” meent Richard Fabian, algemeen manager Nucleaire Geneeskunde bij Philips Healthcare. “Kankerzorg is een terrein waarop Philips zijn innovatieve inspanningen wil gaan richten met PET/MRI en andere nieuwe  beeldvormende technieken, die ongetwijfeld een steeds belangrijkere rol bij de diagnose en behandeling van kanker zullen gaan spelen. Wij verwachten veel van onze blijvende samenwerking met VUmc, die gericht is op het optimaal profiteren van de potentiële voordelen van PET/MR-beeldvorming voor de patiëntenzorg.”

Philips’ Ingenuity TF PET/MRI system is een van de nieuwe beeldvormingsoplossingen die de organisatie recent heeft uitgebracht onder de noemer Imaging 2.0, een initiatief om de actuele behoeften van clinici te adresseren en een betere kwaliteit van zorg te bereiken door betere samenwerking en meer integratie oplossingen, gekoppeld aan meer aandacht voor de patiënt en een sterke focus op een toegevoegde economische waarde.

De Ingenuity TF PET/MRI biedt een combinatie van de moleculaire beeldvormende mogelijkheden van PET met de uitermate hoogwaardige functionaliteit van beeldvorming van weke delen op basis van MRI. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke en specifieke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar tot nu toe moest de benodigde apparatuur voor elke techniek apart in een reeks ruimten worden ondergebracht. Philips was het eerste bedrijf ter wereld dat een antwoord wist te vinden op de technische problemen die het fysiek naast elkaar gebruiken van deze twee technieken in een lichaamsscanner met zich mee bracht. PET- en MRI-beelden kunnen nu sequentieel binnen dezelfde sessie worden verworven. Deze beeldvormingstechniek maakt uiterst accurate superpositie van PET- en MRI-beelden mogelijk, waardoor clinici de functionele en anatomische informatie afkomstig van het PET- en MRI-systeem in één beeld kunnen laten samenvloeien.

Philips kan bogen op een langdurige relatie met VUmc op het gebied van baanbrekend medisch onderzoek, bijvoorbeeld via onderzoekinstellingenals het CTMM (Center for Translational Molecular Medicine).

Bron: Philips Healthcare

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter