Categorie | Experts

Diagnose Behandel Combinatie: zelf doen of inkopen?

De overheid ontwikkelt continu plannen om de zorg efficiënter te maken. Nieuw in het rijtje is de Diagnose Behandel Combinatie voor geriatrische revalidatie: een potentiële besparing van 50 miljoen euro op een totaalbudget van 620 miljoen. Financiering van deze zorg gaat vanaf 1 januari 2013 niet meer via de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Zorgkosten) maar via de zorgverzekeraars. Gevolg is dat de administratie van zorginstellingen op de schop moet. Daarom is een goede afweging om deze behandelingen zelf te doen of in te kopen, belangrijk.

Net als bètaversies van software bevatten vroege plannen van de overheid onvolkomenheden. Ook de DBC  voor geriatrische revalidatie is nog niet uitgekristalliseerd. De overheid heeft de regels nog niet rond, dus is het nog niet mogelijk om ze in UNIT4 Cura te bouwen. Wel is bekend dat alle  behandelingen moeten worden geregistreerd. Declaraties zijn pas 42 dagen na de laatste behandeling in te dienen. Gezien de statistieken dat een kort traject gemiddeld 40 dagen loopt, zal/zullen  de declaraties er op z’n vroegst na een dag of 80 uitkomen (bijna 3 maanden).  Dus belangrijk is dat het registreren van de  behandelingen nauwkeurig gebeurt. Indien er iets ontbreekt, keren de verzekeraars niets uit. Het komt er op neer dat uw zorginstelling een flinke reserve aan moet leggen om die zorg voor te financieren. Met de grote zorgverzekeraars is het wellicht mogelijk om toch afspraken te maken over een vorm van bevoorschotting.

Begin met registreren
Om goed te kunnen starten met de registratie van DBC’s, is het zaak om behandelaars nu al te laten beginnen met de registratie van de zorgtaken volgens de DBC-richtlijnen. Zo komen ze niet voor onverwachte verrassingen te staan als het registreren straks echt verplicht is. Breng daarom nu al in kaart wie de behandelaars zijn van cliënten die in aanmerking komen voor geriatrische revalidatie. Inventariseer de activiteiten, maak lijsten en laat hen deze invullen. Registreer ook de tijd die ze hiermee kwijt zijn. Hiervoor kan een stopwatch handig zijn. Ga niet sjoemelen met de tijd, want daar komen verzekeraars achter. Ze krijgen namelijk ook declaraties van andere instellingen in hun database en als ze grote verschillen zien bij gelijksoortige behandelingen dan gaan ze vragen stellen. Denk bijvoorbeeld ter voorbereiding nu al na over de moeilijkste scenario’s. Op 1 juli zijn de registratieregels bekend. Via www.dbconderhoud.nl zijn ze te raadplegen. Het is niet ondenkbaar dat er aanpassingen zullen plaatsvinden naar aanleiding van de ketentesten die per 1 oktober starten. Houd de site dus in de gaten. Ook het lente-akkoord zal van invloed zijn, denk alleen maar aan de eigen bijdrage per ligdag van 7,50 euro. Is deze regel alleen van toepassing in het ziekenhuis of ook voor de geriatrische DBC?

RSAD-model
De Diagnose Behandel Combinatie bestaat uit diverse trajecten. Die gaan volgens het zogenaamde RSAD-model (RSAD = Registreren, Samenvatten, Afleiden, Declareren).

Registreren: Als het ziekenhuis een cliënt doorverwijst naar een zorginstelling voor revalidatie wordt het zorgtraject geopend. Dit bestaat uit één of meerdere subtrajecten die de basis zijn voor declaratie naar de zorgverzekeraar van de cliënt. Binnen zo’n subtraject worden onder andere de diagnose en de uitgevoerde zorgactiviteiten (behandelingen) vastgelegd.

Samenvatten: Het subtraject sluit als de cliënt is uitbehandeld. De officiële afsluiting is 42 dagen nadat de laatste zorgactiviteit bij een cliënt is uitgevoerd. Na afsluiting van het subtraject vindt verzameling plaats van alle geregistreerde gegevens.

Afleiden: de verzamelde gegevens moeten naar een landelijke grouper (database waar elke zorgaanbieder zijn DBC’s aanlevert). Als de DBC is ingelezen en geanalyseerd geeft de grouper een afgeleid zorgproduct terug. Daarmee kan een zorginstelling declareren bij de verzekeraar.

Declareren: het zorgproduct dat vanuit de grouper terugkomt, moet u, aangevuld met het afgesproken tarief, declareren bij de zorgverzekeraar van de cliënt. Daarnaast moet u een bestand aanleveren bij het DIS (DBC Informatiesysteem). In dit bestand worden de cliëntgegevens versleuteld aangeboden. Het DIS kan vanuit de aangeleverde bestanden vergelijken hoe verschillende instellingen of regio’s presteren.

Hoe zit het met behandelingen gestart in 2012 die doorlopen in 2013?
Behandelingen uit 2012 die in 2013 doorlopen, worden geopend met startdatum 1 januari 2013, met alleen de zorgactiviteiten van 2013. Nieuwe trajecten starten vanaf 2 januari 2013.

Loont het om volgens DBC’s te werken?
Dat is de vraag. Daarom is het opstellen van een business case essentieel. Kijk wat er nu is besteed aan een bepaalde behandeling (zorgproduct) en wat hiervoor is uitgekeerd. Vervolgens is te berekenen hoeveel cliënten volgens de DBC-methode benodigd zijn om uit de kosten te komen. U kunt bepalen of een behandeling rendeert door het nieuwe tarief te delen door het eerder uitgekeerde bedrag volgens de vv9a (ZZP-code voor geriatrische revalidatiezorg). Deze rekensom moet per verzekeraar worden gemaakt. Vervolgens kunt u besluiten of de zorg zelf te leveren of deze in te kopen (eventueel samen met andere zorginstellingen) bij een grote(re) zorgverlener.

De tarieven zijn tot 2015 vastgelegd. Vanaf 2015 worden de tarieven losgelaten en treedt de marktwerking voor geriatrische revalidatie in werking. Er gelden dan maximumtarieven maar het maximum aantal behandelingen is weg. Dus als een instelling meer doet dan is afgesproken kan ze meer geld verdienen. De doelstelling van DBC efficiëntere zorg verlenen, vrije marktwerking dwingt hiertoe. Ook al lijkt echte vrije marktwerking nog ver weg, over ruim twee jaar is het zover. En registreren en declareren volgens de DCB gaat niet over een nacht ijs. Begin daarom nu met registratie van  behandelingen die verband houden met geriatrische revalidatie en bepaal voorts of het lonend is om deze zorg te blijven verlenen of deze extern in te kopen.

Tom Modderkolk is sinds 2007 bedrijfsjournalist bij UNIT4. Hij houdt zich bezig met het schrijven van artikelen voor diverse relatiemagazines van UNIT4 zoals IT Vision, Innovatief HRM, Enovation4U en personeelsblad 1000. 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter