Categorie | Experts

Digitalisering is een zegen voor de zorg

Digitaal en menselijk: het lijken twee tegenpolen. In de zorg worden de voor- en nadelen van digitalisering dan ook veel tegen elkaar afgewogen. Hoewel er zeker nog uitdagingen liggen, zal digitalisering absoluut een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg. Het werk wordt overzichtelijker, gemakkelijker en het levert een flinke tijdsbesparing op.

Digitalisering in de zorg krijgt steeds meer vorm. Zo sloegen cliënten, zorgverleners en verzekeraars een paar weken geleden de handen ineen in de Nationale Implementatie Agenda (NIA) eHealth. Met de afspraken, vastgelegd in dit initiatief, hopen de partijen de verdere ontwikkeling van digitalisering in de zorg te stimuleren. Geen overbodig initiatief, want in de rest van de samenleving is digitalisering aan de orde van de dag. Internet heeft een vaste plek veroverd in het dagelijks leven, ook als het om zorg gaat. ‘Healthcare’ is een van de meest gezochte onderwerpen op Google. Bovendien gebruiken veel  artsen het internet als informatiebron voor professionele doeleinden.

Hoge verwachtingen
We kunnen wel zeggen dat digitale middelen grotendeels geaccepteerd zijn in het dagelijks leven. Cliënten verwachten zelfs een bepaalde mate van interactiviteit, ook in de zorg. Dit gaat verder dan het digitaliseren van gegevens of het informeren in zorginstellingen via computerschermen. Internet, smartphones en tablets zijn een vast onderdeel van ons leven geworden. De kunst is digitalisering zo in te zetten dat het de mens centraal stelt. En dat lukt het beste door aan te sluiten bij alledaagse gewoonten en behoeften.

Stemmingsupdate
Met de gedachte centraal dat een middel het de cliënt en de zorgende gemakkelijker moet maken, is er in opdracht van GGZ een applicatie voor de smartphone in het leven geroepen. Een smartphone is tenslotte altijd bij de hand en kan een schat aan informatie opslaan en doorgeven.

Dankzij de MoodApp kunnen cliënten met slechts één druk op de knop een statusupdate van hun stemming invoeren. Dat dit op elk moment van de dag kan, is een groot voordeel. Als iemand slechts af en toe, bij een behandelsessie wordt gevraagd naar zijn of haar stemming van de afgelopen tijd, kan dit een onbetrouwbaar beeld schetsen. Het risico bestaat dat gevoelens en herinneringen later worden afgevlakt. Door ze direct in de app in te voeren, krijgt de cliënt een veel realistischer beeld en kan hij of zij dat ook zo overbrengen.

Real time bijsturen
Ook de koppeling van de verzamelde gegevens met een achterliggend systeem zorgt voor voordelen, alle gegevens van cliënt en behandelaar zijn nu beschikbaar op één persoonlijke, centrale plek. In dit speciaal ontwikkelde cliëntportaal kan een cliënt zijn dossier inzien en informatie uitwisselen met zijn behandelaar(s). De cliënt bepaalt daarbij zelf welke informatie uit het cliëntportaal hij deelt met zijn behandelaar. Het kan hierbij onder andere gaan om dossierinformatie, relevante gebeurtenissen of informatie vanuit de mood app. Cliënteigen gegevens, zoals een dagboek, en gegevens van de behandelaar zijn conform de Wet bescherming persoonsgegevens gescheiden.

De app en koppeling met het cliëntportaal bieden volop kansen voor een verbeterde behandelwijze. De cliënt bepaalt welke informatie hij of zij met de behandelaar wil delen en kan dus real time informatie beschikbaar stellen. De behandelaar kan zo bijvoorbeeld snel de invloed van een nieuw voorgeschreven medicijn aflezen. Ook kan een behandeling veel beter worden voorbereid.

Nieuwe dimensie
Digitalisering biedt dus, behalve de nodige uitdagingen en drempels, vooral een hele nieuwe dimensie aan de zorg. Zowel voor de cliënt als voor de zorgmedewerker. Twijfels over (de afwezigheid van) de menselijke factor zijn overbodig, zolang we streven naar hetzelfde doel: het verbeteren van zorg.

Pieter van Harten is business unit manager zorg bij Info Support. Hij richt zich o.a. op innovatieve ontwikkelingen binnen de zorgmarkt. Pieter geeft via Digitalezorg.nl zijn visie over onderwerpen die op IT-gebied actueel zijn binnen zorginstellingen.

One Response to “Digitalisering is een zegen voor de zorg”

  1. Eline schreef:

    Beste Pieter,

    U schrijft dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het ontbreken van de menselijke factor bij digitalisering van zorg zolang het doel verbeteren van de zorg blijft. Ik denk echter dat dit niet altijd het doel is. In mijn ogen speelt ook eigenbelang een grote rol en leidt dit wel tot ontmenselijking van de zorg. Hoe denkt u hierover? Ik heb een blogpost geschreven over de invloed van digitalisering van de zorg op empathie en eigenbelang. Door op mijn naam te klikken komt u bij het artikel.

    Eline

Trackbacks/Pingbacks


Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter