Categorie | Zorginnovatie

Eerste operatie met Google Glass morgen in het AMC Amsterdam

Morgen vindt de eerste live-operatie in Nederland plaats waarbij de Google Glass wordt gebruikt. Dit is te volgen op het congres Games for Health Europe in Amsterdam. Marlies Schijven, chirurg in het AMC,  wil onderzoeken wat er met deze nieuwe technologische ontwikkeling in de operatiekamer mogelijk is. Tijdens de kijkoperatie wordt een man behandeld met reflux klachten. De patiënt heeft toestemming verleend dat de ingreep via Google Glass wordt verspreid en wordt onherkenbaar in beeld gebracht.

De beelden gaan in een live stream naar het congres. Daar zal Rafael Grossman, de chirurg die de eerste beelden van een operatie via Google Glass, maar dan niet live, op het internet plaatste, eveneens met een Google Glass, meekijken met de operatie. De beelden worden daarnaast op een scherm geprojecteerd voor de deelnemers aan het congres. De twee chirurgen kunnen met elkaar overleggen. De arts in de zaal speelt de vragen van het publiek door naar de operatiekamer in het AMC. Tijdens de operatie kan de chirurg, om wat voor reden ook, besluiten de bril af te zetten als ze het idee heeft dat het haar hindert. Dan stopt de uitzending.

Veiligheid staat voorop
‘Tijdens de operatie staat zoals altijd de veiligheid van de patiënt voorop’, zegt Schijven. Eén van haar bijdragen aan Games for Health Europe is om te beoordelen of technieken uit de wereld van computergames van toegevoegde waarde voor de zorg zijn en of de Google Glass daarin iets kan betekenen. Een voordeel is dat een andere chirurg op eenvoudige wijze elders kan meekijken met de operatie en adviezen kan geven over de verrichting. Hoewel die mogelijkheden er al zijn, is volgens Schijven een mogelijke nieuwe en veelbelovende toepassing dat de Google Glass een indringend signaal aan de chirurg kan geven als het mis dreigt te gaan met de patiënt.

Volgens Schijven blijkt uit onderzoek dat de chirurg zo in beslag wordt genomen door de ingreep dat soms signalen worden gemist die aangeven dat het niet goed dreigt te gaan met de patiënt. ‘Een bedrijf ontwikkelt een app die uit de veelvoud aan gegevens over de patiënt tijdens de operatie alarm slaat als het mis dreigt te gaan. Als het goed gaat met de patiënt hoef ik niks te weten over hartslag en bloeddruk, ik moet erop worden gewezen dat het stoplicht als het ware op oranje springt.’

Van toegevoegde waarde van de Google Glass is dat eenvoudig via het internet allerlei protocollen en handleidingen opgeroepen kunnen worden, die via de bril voor de neus van de chirurg worden geprojecteerd. De Google Glass is spraak gestuurd, dus de chirurg houdt zijn handen vrij voor de operatie. Dit alles kan de veiligheid tijdens een operatie vergroten.

Bron: Games for Health Europe (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter