Categorie | Software

Games Jam 2012 in de strijd tegen overgewicht

Met de titel Public Play Keeps the Doctor away organiseert de Fontys Hogeschool in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven een wedstrijd, waarbij de deelnemers in 50 uur een game ontwikkelen voor de gezondheidszorg. Dit jaar is het thema de preventie van overgewicht.

Van 28 – 30 september 2012 komen MBO, HBO en WO studenten op het gebied van game ontwikkeling in team verband bij elkaar om op een unieke en zeer creatieve manier nieuwe games te ontwerpen met het doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de preventie van overgewicht. De inschrijving hiervoor is geopend. In totaal worden 100 deelnemers toegelaten.

Tijdens Games for Health Europe 2012, 5 – 6 november 2012, Amsterdam, krijgen de finalisten de mogelijkheid om hun ontwerp te presenteren voor meer dan 500 professionals uit de zorg en game wereld. De winnaars ontvangen een substantiële geldprijs, een bijdrage om hun concept tot een definitief programma te ontwikkelen.

Sumosalad winnaar 2011
Vorig jaar won game ontwerp SumoSalad de eerste prijs. Op inventieve en creatieve wijze brengen zij spelers aan het bewegen. Deelnemers, in vier fel gekleurde shirts moeten al springend en heen-en-weer bewegend zo veel mogelijk fruit proberen te vangen. Dit ontwerp kreeg heel veel belangstelling tijdens Exposanita 2012 in Bologna, Italië. Inmiddels hebben de ontwerpers hun eigen bedrijf “Baldadig games” opgericht, met het doel ondermeer dit spel te vermarkten.

Meedoen is belangrijker dan winnen
Veel jongeren zijn actief op het gebied van computer spelen. De verwachting is dat de aansluiting tussen dit interesse gebied van jongeren en de stimulans om meer te gaan bewegen een succes zal worden in de strijd tegen overgewicht. Het doel van de gamejam is om games te ontwerpen die uitnodigen tot bewegen en het niet afdwingen. Normale interventies zijn doorgaans erg sturend: je moet dit, je moet dat en je mag vooral niet zus of zo. De gamejam beoogt spelers juist te verleiden tot fysieke activiteit. Dit wordt bereikt door bewegen een integraal onderdeel van de gameplay te maken. De gamejam games gaan niet over winnen, maar juist over meedoen.

Overgewicht, speerpuntbeleid van de oerheid
Ruim de helft van de volwassenen is te zwaar. Ook veel kinderen zijn te dik, blijkt uit cijfers van het CBS. Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten. De overheid spant zich in om een gezond gewicht te bevorderen door een gezonde leefstijl te stimuleren. Dit doet zij onder andere in samenwerking met maatschappelijke partijen. Dergelijke afspraken staan bijvoorbeeld in het Convenant Gezond Gewicht.

Ongezond en te veel eten en weinig bewegen zijn 2 kenmerken van een ongezonde leefstijl. Deze leefstijl kan op den duur leiden tot overgewicht. De gevolgen van overgewicht voor de volksgezondheid zijn groot:

  • Mensen met overgewicht en obesitas leven minder lang in goede gezondheid.
  • Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan  het bewegingsapparaat.
  • Kinderen en jongeren met overgewicht vertonen een toename van de glucose-intolerantie en ontwikkelen in toenemende diabetes. Diabetes is op jonge leeftijd een ernstige ziekte, vanwege mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten en oog-, nier- en zenuwaandoeningen op relatief jonge leeftijd.
  • Dik zijn kan leiden tot stigmatisering. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat werknemers met overgewicht minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Kinderen met overgewicht worden gemakkelijker gepest en hebben minder vriendjes dan kinderen zonder overgewicht. Ze kampen ook vaker met depressieve gevoelens.
  • Jonge kinderen wennen snel aan een ongezonde leefstijl en zullen later niet makkelijk overstappen naar een gezondere manier van leven.

Bron: Games4Health (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter