Categorie | Zorginnovatie

Gratis luisterboeken voor patiënten in het Vlietland Ziekenhuis

Patiënten kunnen tijdens hun verblijf in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis gratis luisteren naar literatuur via hun multimediaterminal. Deze unieke service wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam, die haar collectie beschikbaar stelt. Eerder al heeft Ascom, specialist in bedrijfskritieke communicatie, bedden van het Vlietland Ziekenhuis voorzien van multimediaterminals.

Voor mensen die in een ziekenhuis liggen, is afleiding meer dan welkom. Patiënten van het Vlietland Ziekenhuis konden al gebruikmaken van televisie en internet aan het bed. Nu komen daar de luisterboeken van de Bibliotheek Schiedam bij. Patiënten hebben direct toegang tot de laatste boeken uit de collectie van de bibliotheek. Zij kiezen eenvoudig een boek op het scherm dat bij het bed hangt. Daarna kunnen zij met koptelefoon genieten van het boek van hun voorkeur. Het Vlietland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland, dat luisterboeken op deze innovatieve manier aanbiedt.

Ascom heeft 350 bedden van het Vlietland Ziekenhuis voorzien van een multimediaterminal. De meest gebruikte functie is internet. Televisie, radio en spelletjes zijn ook belangrijk voor patiënten voor ontspanning en informatie. Evenals telefoon, omdat mensen graag zelfstandig contact houden met hun eigen omgeving. De Ascom-multimediaterminal sluit goed aan bij de ICT-wensen van het ziekenhuis. Dankzij de geïntegreerde computer die het contact met het netwerk verzorgt, is er een open en flexibel informatiekanaal. Naast toegang tot een luisterboek krijgen patiënten ook de mogelijkheid om via een touchscreen hun maaltijdkeuze door te geven. Tien Nederlandse ziekenhuizen maken gebruik van multimediaterminals van Ascom.

Bij de opening kreeg Aad de Groot, lid van de raad van bestuur van het Vlietland Ziekenhuis, symbolisch een bundel met luisterboeken overhandigd. Dit gebeurde door de Schiedamse wethouder van Cultuur Johan Grijzen, samen met Karin Visser, directeur van de Bibliotheek Schiedam. Vervolgens trok de Voorleesbrigade door het ziekenhuis om verhalen te vertellen aan de patiënten.

Juist patiënten hebben veel voordeel van een medium als luisterboeken. Tijdens het herstel hebben zij niet altijd energie om televisie te kijken of om te surfen op internet. Luisteren naar een boek kost minder inspanning en is ook geschikt voor mensen die slecht kunnen zien, of moeite hebben met lezen.

Het beschikbaar maken van luisterboeken is het begin van een samenwerking tussen het Vlietland Ziekenhuis en de Bibliotheek Schiedam. Beide partijen kijken naar mogelijkheden om de samenwerking in de toekomst verder uit te breiden.

Bron: Ascom (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter