Categorie | Actueel

Health Innovation Challenge 2016

Logo-gemeente-rotterdam-1

Op 3 november 2016 vindt de tweede Zorg41 Summit plaats te Rotterdam. De Zorg41 Summit wordt georganiseerd door SMO in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Zorginstituut Nederland, Kamer van Koophandel en het Erasmus Centre for Entrepreneurship. VNO-NCW Regio Rotterdam sluit aan als nieuwe partner en levert met haar netwerkgroep Zorgpower een waardevolle bijdrage. Waarom de Zorg41 Summit? In 2041 bereikt de vergrijzing haar hoogtepunt en zullen elke 10 werkende Nederlanders zorg dragen voor 9 niet-werkende Nederlanders (ten opzichte van 9/7 in 2015). Om de stijgende zorgdruk op te kunnen vangen dient de zorg en welzijnssector een ingrijpende transitie door te maken. Tijdens de Health Innovation Challenge, onderdeel van de Zorg41 Summit, bedenken MKB-ers en zorgaanbieders gezamenlijk innovatieve oplossingen voor essentiële organisatie-overstijgende uitdagingen in de zorg.

Uitdagingen
De Health Innovation Challenge 2016 vindt plaats onder leiding van het ondernemerschaps-expertisecentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Centre for Entrepreneurschip. Tijdens het dagprogramma gaan MKB’ers aan de slag met essentiële uitdagingen van zorgorganisaties uit heel Nederland, zoals het creëren van een veilige fysieke omgeving voor dementerenden en het stimuleren van thuismetingen bij diabetespatiënten. Op gestructureerde wijze wordt het proces van idee naar innovatie versneld doorlopen, waarbij de deelnemers in teams tevens de ondersteuning krijgen van ervaren coaches. Eén ondernemers-team wordt door de jury als winnaar gekozen. Daarmee krijgen de teamleden de mogelijkheid het idee verder te ontwikkelen in een begeleidingsprogramma van het ECE.

Resultaten editie 2015
Tijdens de Health Innovation Challenge 2015 hebben 30 geselecteerde ondernemers en 15 zorgaanbieders (waaronder ErasmusMC, Laurens en het Havenziekenhuis) deelgenomen. Een jury van experts heeft het winnende team gekozen, dat bestond uit Jet Karreman-Verkamman (De ZorgCentrale.nl), Erik Fisscher (Croon TBI) Bram van Leeuwen (Redmax) en Marten Stavenga (Maralte). Zij gingen aan de slag met de uitdaging om een veilige fysieke en sociale omgeving voor dementerenden te ontwikkelen.

De Rotterdamse wethouder van Werkgelegenheid en Economie, Maarten Struijvenberg, over het winnende idee: “Het concept om met lantaarnpalen met sensoren een netwerk te creëren waarmee dementerenden in de gaten gehouden kunnen worden en voorkomen kan worden dat zij weglopen, is interessant omdat het gebruik maakt van een reeds bestaande infrastructuur.”

Tijdens het begeleidingsprogramma hebben de winnaars een functioneel design ontworpen van hun dienst. Eén van de deelnemers heeft met het concept deelgenomen aan een interne ideeëncompetitie binnen zijn eigen organisatie (8.000 FTE), waarmee hij inmiddels de finale heeft bereikt. Momenteel wordt bekeken hoe de kracht en het netwerk van de Gemeente Rotterdam en wethouder Struijvenberg ingezet kan worden om een pilot te realiseren binnen de Gemeente Rotterdam.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter