Categorie | Medische Technologie

ICT en Innovatie centraal bij nieuw lab van LUMC

Op 6 oktober opende het Leids Universitair Medisch Centrum een nieuw bacteriologisch laboratorium voor de diagnostiek van infectieziekten. Het LUMC is een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen die beschikken over een volledig geautomatiseerd systeem voor bacterieel kweekonderzoek, in combinatie met innovatieve massaspectrometrie technologie.

Snelle service voor de patiënt
De rol van bacteriologische ziekenhuislaboratoria wordt steeds belangrijker, zeker als het gaat om grootschalige uitbraken van bacteriën of problemen door multiresistentie. Het nieuwe bacteriologisch laboratorium van het LUMC kan nu nog sneller en betrouwbaarder vaststellen om welke bacterie het gaat, en wat de gevoeligheid is voor antibiotica. Patiënten zullen dit merken: sinds de introductie van massaspectrometrie is de doorlooptijd in het LUMC al verkort van vier naar drie dagen, en dat zal nog verder verbeteren. Het streven is een rapportage binnen 24 uur. Voor bloedmonsters waarin bacteriën aanwezig zijn, is dat nu al mogelijk. Artsen kunnen bovendien sneller en beter advies verwachten, doordat er een directe link is tussen de onderzoeksuitslagen en de klinische gegevens van de betreffende patiënt.

Innovatie aan de lopende band
Basis voor al deze veranderingen is een labautomatiseringssysteem, waarbij laboratoriummedewerkers hun vaste werkplek hebben, terwijl kweekplaten met bacteriën via een lopende band automatisch gekweekt, gefotografeerd en daarna bij de betreffende medewerker gebracht worden. De automatische werkwijze van het nieuwe lab geeft veel ruimte voor innovatie, en maakt het mogelijk om nieuw ontwikkelde technologie snel te implementeren. Deze mogelijkheid was ook de belangrijkste reden voor de verbouwing, zodat het LUMC op dit gebied vernieuwend en toonaangevend kan zijn. Het LUMC was in 2008 de eerste die massaspectrometrie gebruikte voor de identificatie van bacteriën, wat uiteindelijk een doorbraak bleek in dit vakgebied. In het nieuwe lab is deze technologie opgenomen in de standaardprocedures. Het LUMC doet zelf ook onderzoek naar mogelijkheden om deze technologie verder te ontwikkelen.

Kostenbesparing in de regio
Uiteindelijk moet het nieuwe lab een kostenreductie en capaciteitsvergroting opleveren. Dat laatste biedt bovendien de mogelijkheid tot intensieve samenwerking met laboratoria uit de regio, voor wie innovatieve technologieën vaak een te grote investering zijn. Dit kan ook voor de regio een belangrijke kostenbesparing opleveren.

Bron: LUMC

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter