Categorie | Actueel

Implementatie bundled payments in zorg vraagt om bundled efforts

Bundled_payment_Voorzijde

Zorgbestuurders en zorgverzekeraars zien Value Based Healthcare en bundled payments (ketenfinanciering) als de weg voorwaarts voor de zorg in Nederland. De drie belangrijkste aandachtsgebieden hierbij zijn: (1) het leiden van de verandering, (2), het doorbreken van de budgetsilo’s en (3) zorgen voor opschaling en standaardisatie. Dat zijn de conclusies in de zojuist verschenen whitepaper ‘Bundled effort om bundled payments te implementeren’.

Op woensdagavond 4 april vond de strategieavond ‘Implementatie VBHC en bundled payments’ plaats, georganiseerd door Stichting Digitalezorg.nl en consultancybureau Vintura i.s.m. ABN Amro en VitalHealth. Circa dertig bestuurder en VBHC-experts van zorgverleners, zorgverzekeraars en industrie discussieerden samen met special guest Harvard Professor Robert S. Kaplan, over wat er nodig is om de implementatie van bundled payment (ketenfinanciering) in Nederland te versnellen. De conclusies van deze avond zijn vastgelegd in de whitepaper ‘Bundled effort om bundled payments te implementeren’. 93% van de aanwezigen zag bundled payments als de weg voorwaarts voor de zorg in Nederland.

Bundled payments is een manier om zorg te financieren waarbij de uitkomst over een geheel zorgpad voor een specifieke aandoening centraal staat. Tijdens de strategieavond bleek dat de aanwezigen bundled payments zien als veelbelovend concept, maar complex om in te richten. Het vraagt om een systeemverandering en een gezamenlijk verantwoordelijkheid van zorgverleners, zorgverzekeraars, overheid en industrie.

Initiatiefnemer Martijn Claus van Stichting Digitalezorg.nl: “Ik geloof dat VBHC onze zorg werkelijk kan veranderen maar dat moet dan wel gepaard gaan met een verandering in hoe wij financieren. Deze financiering moet zodanig ingericht zijn dat het ook werkelijk alle partijen stimuleert om patiëntwaarde te verhogen en zorgkosten te verlagen.” Organisatoren Digitalezorg.nl, Vintura, ABN Amro en VitalHealth hebben als doel om de invoering van VBHC in Nederland te versnellen door het bundelen van kennis en ervaring.

Download “Bundled efoort om om bundled payments te implementeren

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter