Categorie | Internet

Instituut Veranwoord Medicijngebruik opent online discussieplatform

Om rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen te bevorderen, moeten artsen goed geïnformeerd zijn, ervaringen uitwisselen en met elkaar in discussie gaan. Dat stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Voor nieuwe geneesmiddelen zijn nog geen richtlijnen, maar artsen krijgen wel al veel informatie van de fabrikant. Dit maakt het lastig te bepalen wat de meerwaarde is ten opzichte van de bestaande geneesmiddelen. Het IVM helpt daarbij door het bieden van feitelijke en actuele informatie en een interactief platform voor discussie met en door het veld via de website www.medicijnbalans.nl.

Het IVM start het programma MedicijnBalans met informatie over nieuwe antistollingsmiddelen. Er is veel discussie over de meerwaarde van deze middelen, maar ook over de kosten, het vergoedingsbeleid en de rol van trombosediensten. ‘Er bestaat nog geen plek waar alle deskundigen, artsen, de industrie en andere betrokkenen met elkaar in discussie kunnen over de rol van nieuwe antistollingsmiddelen zoals dabigatran en rivaroxaban’, licht IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel toe. ‘Terwijl artsen juist willen weten wat hun collega’s over de nieuwe middelen vinden, wat de actuele stand van zaken is en of de marketingclaims van de fabrikanten kloppen’. Volgens Coolen van Brakel geeft het IVM met MedicijnBalans op dit gebrek een antwoord.

Onderbouwde keuze
Het IVM heeft voor MedicijnBalans beschikbare informatie over klinische onderzoeken, recente meta-analyses, productinformatie en marketingclaims van dabigatran en rivaroxaban op een rij gezet. Daarnaast laat MedicijnBalans in een webcast deskundigen aan het woord. ‘MedicijnBalans biedt op overzichtelijke wijze informatie over nieuwe geneesmiddelen zodat artsen er een mening over kunnen vormen en een onderbouwde keuze kunnen maken als ze de middelen gaan voorschrijven. Patiënten hebben daar recht op’, aldus Coolen van Brakel.

Meer informatie
MedicijnBalans komt binnenkort met meer informatie en discussie over nieuwe geneesmiddelen voor diabetes type 2. Via de IVM-nieuwsbrief en het twitteraccount @MedicijnBalans kunnen geïnteresseerden de laatste ontwikkelingen van MedicijnBalans volgen. Het ministerie van Volksgezondheid financiert het programma.

Bron: IVM (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter