Categorie | Software

Integratie POH 5minuten-infosysteem en VitalHealth KIS

Stichting September, September Multimedia en VitalHealth Software werken al langere tijd samen rondom het zelfmanagementplatform e-Vita. Door IT en educatie te combineren wordt de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verbeterd. De samenwerking wordt nu uitgebreid door een integratie tussen het POH 5minuten-infosysteem en VitalHealth KIS op te zetten. Op die manier heeft de POH vanuit het VitalHealth KIS meer inzicht in de educatie die de patiënt doorlopen heeft en kan de POH nieuwe educatie voor de patiënt klaarzetten. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid van chronische patiënten en is tevens een tool die de POH sterk ondersteunt.

Met 5minuteninfo heeft de patiënt de mogelijkheid om vanuit huis via internet op speelse wijze de hoognodige informatie over zijn chronische aandoening te ontvangen en zo om te leren gaan met zijn aandoening. Educatie is namelijk niet de enige, maar wel een noodzakelijke voorwaarde voor verantwoord zelfmanagement. Een educatietool die ook mogelijkheden biedt tot zelfmanagement en werkt in het tempo dat de patiënt aangeeft. Alle educatie wordt aangeboden in blokjes van 5 minuten. Deze blokjes bevatten tekst, beelden en mondelinge toelichting. Dit vergroot de kans dat de boodschap aankomt.

Het POH 5minuten-infosysteem
Het POH 5minuten-infosysteem is ontwikkeld om de POH te ondersteunen bij de toename in werkzaamheden waar educatie een aanzienlijk deel van uitmaakt. Het systeem laat de POH zien welke educatie doorlopen is. Dit in tegenstelling tot folders of het verwijzen naar websites. De POH kan vooraf educatieonderdelen aanbevelen. Op die manier kan de patiënt zich voorbereiden op het consult met de POH en alvast bedenken welke vragen hij heeft. Zo wordt de agenda voor het consult mede bepaald door de patiënt. Aangezien patiënten bij thuiskomst veel informatie, ongeveer 70%, uit het consult weer vergeten zijn, hebben zij op deze manier ook de mogelijkheid om de informatie later nog eens door te lopen. Consulten krijgen zo meer diepgang en de patiënt is beter op de hoogte van zijn eigen aandoening.
Het systeem is uitgebreid in de praktijk getest. Praktijkondersteuners zijn enthousiast en patiënten gaan werkelijk aan de slag. De Diabetes Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Praktijk Ondersteuners hebben hieraan meegewerkt en zijn positief over het 5minuteninfo systeem.

Integratie KIS
Door het POH 5minuten-infosysteem te integreren met het Keten Informatie Systeem biedt dit meer gemak voor de POH. Door een Single Sign-On koppeling kan de POH direct vanuit het KIS inzien wat de voortgang van de patiënt is met 5minuteninfo. Ook kunnen zij dan vanuit het KIS direct nieuwe educatie aanbevelen. Op deze manier werkt de POH maar vanuit één systeem (het KIS) en heeft direct overzicht over de patiëntgegevens, specifieke gegevens over de chronische aandoening en de informatie uit het POH 5minuten-infosysteem.

“Uit onderzoek is bekend dat slechts zo’n dertig procent van de informatie uit een consult blijft hangen bij de patiënt. Met dit systeem kan de patiënt altijd in alle rust nog de gewenste informatie tot zich nemen. De introductie van het bijbehorende POH-systeem gaf al een belangrijke meerwaarde voor POH en patiënt maar nu het systeem ook nog gekoppeld is met het KIS van VitalHealth geeft dit nog meer gemak voor de POH. VitalHealth is marktleider en daarom voor ons een interessante partner hierin.” aldus Dan Coene, arts en directeur van September.

De koppeling tussen het POH 5minuten-infosysteem en het VitalHealth KIS is medio 2015 gereed en kan voor alle KIS-klanten van VitalHealth worden geactiveerd als een add-on op het KIS. Zorggroepen sluiten rechtstreeks contacten met September voor de 5minuteninfo educatie.

Bron: VitalHealth Software (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter