Het combineren van face-to-face gesprekken met online contacten zorgt voor een verhoging van de productiviteit van hulpverleners en de effectiviteit van een behandeling. Dat blijkt uit een onderzoek naar de impact van blended hulpverlening dat Safar Niamat uitvoerde op basis van gegevens die door GGZ-instelling Dimence beschikbaar zijn gesteld. Met het onderzoek heeft Niamat de Scriptieprijs Online Hulp 2011 gewonnen. De prijs van €1250 werd 24 januari 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Michaja Langelaan, hoofdredacteur van Psy. De scriptieprijs is een initiatief van stichting E-hulp.nl om te stimuleren dat kennis over online hulpverlening ontwikkeld en verspreid wordt.
Impact van internet veelbelovend
Het is voor het eerst dat op grote schaal data zoals aantal behandelcontacten, behandelduur en –resultaat van face-to-face hulpverlening zijn afgezet tegen blended hulpverlening. Hieruit bleek dat de productiviteit per behandelaar bij de blended-vorm acht procent hoger lag en de effectiviteit van de behandeling maar liefst 126 procent. De gemiddelde behandelduur was echter wel vijfentwintig procent langer. Frank Schalken, directeur van stichting E-hulp.nl: “Omdat cliënten en behandelaars niet willekeurig zijn toegewezen aan de blended of face-to-face behandeling is het lastig om harde conclusies te trekken op basis van deze resultaten. Maar dat ze veelbelovend zijn, lijkt me duidelijk. Ik hoop dat meer instellingen hun data beschikbaar gaan stellen voor verder wetenschappelijk onderzoek”. Juryvoorzitter Langelaan: “De praktische toepasbaarheid van Niamats onderzoek is hoog en is niet alleen relevant voor de GGZ, maar ook voor andere branches als de Jeugdzorg en het Maatschappelijk Werk.”
Overige genomineerden Scriptieprijs Online Hulp
Naast Niamat waren twee andere scripties genomineerd. Het onderzoek van May Brummelaar gaat over het belang van communicatie bij het implementeren van internethulpverlening. Jesper Brons onderzocht groepsmotivatiestrategieën in e-healthtoepassingen ter bevordering van beweeggedrag bij chronische patiënten. Alle scripties en het juryrapport zijn te verkrijgen via de website van stichting E-hulp.nl.
Bron: Stichting E-hulp.nl