Categorie | Infrastructuur

Medicom medio mei over naar het LSP

Waarom heeft PharmaPartners samen met de andere leveranciers besloten om van OZIS over te stappen op de LSP-standaarden?

“Minister Klink heeft eind vorig jaar in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer gezegd dat de regionale communicatiesystemen aan dezelfde veiligheids- en privacy-eisen moeten voldoen als het landelijk communicatiesysteem. OZIS is wel veilig maar kan niet voldoen aan deze eisen. Daar komt nog bij dat onze klanten nog tot eind deze maand subsidie kunnen krijgen voor aansluiting op het landelijk schakelpunt (LSP). Om hen zekerheid te bieden hebben we nu al aangekondigd dat we overgaan op de LSP-standaarden.”

Hoe lang gaat dat duren?
“Voordat we overgaan moet er nog wel wat gebeuren. OZIS is misschien minder veilig dan het LSP, maar het biedt wel meer functionaliteiten. Een apotheker kan bijvoorbeeld zien of zijn klant bij een andere apotheker ook medicijnen heeft gehaald. In de afspraken die we met Nictiz hebben gemaakt, staat dat deze functionaliteiten zullen worden opgenomen in de LSP-standaard. Dat duurt waarschijnlijk nog een half jaar. Daarna hebben wij nog een half jaar nodig om onze software aan te passen zodat we medio volgend jaar over kunnen.”

De KNMP was niet zo blij met de beslissing van de leveranciers?
“Dat heeft mij verbaasd. We hebben wel degelijk met de apothekers hier overleg over gevoerd. Bovendien heeft de KNMP eind 2008 al een manifest ondertekend waarin staat dat OZIS zijn langste tijd heeft gehad en dat we op termijn overstappen op het LSP.”

Nu dreigt echter de Eerste Kamer de EPD-wet af te keuren?
“Voordeel van de EPD-wet is dat zorgaanbieders niet langer apart een contract met Nictiz hoeven te sluiten over de aansluiting op het LSP. Dat is dan gewoon verplicht. Anderzijds kan het LSP ook zonder EPD-wet bestaan. Voor OZIS was er ook geen wet.”

Maar de Eerste Kamer wil ook het LSP stil te leggen?
“Dat zou erg onverstandig zijn want dan hebben we straks helemaal geen communicatiesysteem meer. Dat lijkt me niet goed voor de kwaliteit van de zorg en dus ook niet in het belang van de patiënten.’

Intussen is de software van PharmaPartners gekwalificeerd voor aansluiting op het LSP.
“Ja, dat klopt onze software voor huisartsen (Medicom) en apothekers (Pharmacom) heeft al enkele maanden geleden het LSP-keurmerk gekregen en de software voor huisartsenposten (Hapicom) vorige week.” (ICTzorg- Mario Gibbels)

De leveranciers van apotheek- en huisartssystemen hebben vorige week afgesproken om op korte termijn te stoppen met OZIS en te migreren naar de standaarden voor aansluiting op het landelijk schakelpunt (LSP). Directeur Robi Nederlof van PharmaPartners, een van de ondertekenaars, legt uit waarom.

Bron: ICTzorg.com

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter