Categorie | Startups

Medische AI start-up Aidence haalt €2.25 miljoen Seed Ronde op

Aidence, een start-up uit Amsterdam die kunstmatige intelligentie toepast op het interpreteren van medische beelden, kondigt vandaag aan dat zij een investering van €2.25M heeft opgehaald bij Venture Capital partijen Northzone, HenQ, Health Innovations en het investeringsfonds van de Haaglanden ziekenhuis groep. De investering zal worden gebruikt om de technische en sales teams te versterken en de internationale slagkracht te vergroten.

Aidence verbetert de gezondheidszorg met behulp van computer-aided diagnostics, met een eerste toepassing op longkanker detectie. De software van Aidence biedt snellere, goedkopere en nauwkeurigere diagnoses van röntgen, MRI en CT beelden. De kern technologie is deep learning, een revolutionair type kunstmatige intelligentie dat beeldherkenning op menselijk niveau mogelijk maakt. Het interpreteren van medische beelden is op dit moment handwerk door hoog gekwalificeerde specialisten. Aidence introduceert software die misdiagnoses vermindert, efficiency verhoogt en helpt om het tekort aan radiologen te bestrijden – een groeiend probleem in veel landen.

Mark-Jan Harte, CEO van Aidence, zegt: “De belofte van AI bestaat al decennia maar pas nu begint die ingelost te worden. We zijn er van overtuigd dat AI het leven van patiënten kan verbeteren door eerdere en nauwkeuriger diagnose stelling. Het zal medisch specialisten helpen door hun werkdruk te verminderen en doordat ze een beroep kunnen doen op een onvermoeibaar ‘tweede paar ogen’. Gebaseerd op onze uitstekende wetenschappelijke resultaten zijn we hard aan het werk om onze long nodule detectie product naar de markt te brengen. Ons ultieme doel is een niveau van diagnostische kwaliteit te bereiken vergelijkbaar met de gezamenlijke kennis van alle menselijke experts – en die beschikbaar te stellen in alle ziekenhuizen ter wereld.”

Coen van Duiven, Partner bij investeerder HenQ stelt: “Het team van Aidence heeft een oplossing ontwikkeld met de potentie om grote impact te hebben op de wereld van de medische beeldvorming. De voordelen van deep learning om processen te verbeteren voor medische professionals, en uiteindelijk een betere uitkomst voor de patiënt te bereiken, zijn overduidelijk. We zijn onder de indruk van wat Mark-Jan en zijn team hebben bereikt en zijn enthousiast om met hen samen te werken om de diagnostische producten van de toekomst te bouwen.”

Aidence heeft onlangs een top-3 resultaat behaald in de 2017 Kaggle Data Science Bowl, een wereldwijde wedstrijd met $1 miljoen prijzengeld om software te maken die long kanker kan voorspellen op basis van één CT scan. In deze wedstrijd streed Aidence tegen bijna 10,000 onderzoekers uit de hele wereld. Aidence staat momenteel ook bovenaan in de wetenschappelijke LUNA challenge voor long nodule detectie.
Het bedrijf is vooruitstrevend in de regulering en kwaliteitsbeheersing van deze nieuwe software toepassingen. Het is ISO13485 gecertificeerd en de eerste CE marking voor de Europese markt wordt verwacht in het derde kwartaal van 2017. Omdat AI nieuw is voor medische apparatuur werkt Aidence nauw samen met haar Notified Body DEKRA om ervoor te zorgen dat het goedkeuringsproces klaar is voor dit type software.

De deep learning technologie die Aidence gebruikt is niet beperkt tot één toepassing. Aidence doet momenteel onderzoek naar meerdere ziektebeelden op thorax CT en MR van gewrichten en hersenen. Toekomstige toepassingen worden verwacht in triage en workflow optimalisatie, screening programma’s en de standaard klinische praktijk.

Mark-Jan Harte hierover: “Het ontwikkelen van nuttige toepassingen vergt een diepgaand begrip van de diagnostische en klinische processen. Daarom werkt Aidence samen met een aantal innovatieve en snelgroeiende radiologie bedrijven en ziekenhuizen in meerdere landen, en we zijn constant op zoek naar nieuwe partners om samen toepassingen te ontwikkelen en te testen.”

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter