Tijdens het AAL forum in Lecce, begin oktober was er een Nederlands succes: Brabant haalt in 2012 een prestigieuze conferentie naar Nederland: het Europese Ambient Assisted Living Forum. Van 26 t/m 28 september 2012 komen zo’n 1000 experts, ondernemers en beleidsmakers uit vrijwel alle Europese landen bijeen in het Evoluon in Eindhoven om kennis en ervaring uit te wisselen.
Het jaarlijkse Europese Ambient Assisted Living (AAL) Forum gaat over slimme ICT oplossingen en diensten om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het is de jaarlijkse conferentie van het AAL Joint Programme. Dit is een Europees programma waarin 23 landen samenwerken en onderzoek financieren. Het budget van dit programma – dat tot 2013 loopt – bedraagt 600 miljoen euro.
Slimme zorg
Door onderzoek en samenwerking moeten barrières worden geslecht om grootschalige toepassing van domotica en ICT in de woning van ouderen en mensen met een beperking mogelijk te maken.
Op die manier wordt de kwaliteit van leven van mensen verbeterd, en wordt de zorg meer toekomstbestendig. Dat schept bovendien kansen voor het innovatieve bedrijfsleven. De doelstelling van het Forum sluit daarmee naadloos aan op het Slimme Zorg Programma van de provincie Noord-Brabant.
Slimmer leven
Stichting Smart Homes, Brainport Health Innovation, Gemeente Eindhoven, Ministerie van VWS en Provincie Noord-Brabant hebben de handen ineen geslagen om deze bijeenkomst naar Nederland te halen. Het AAL Forum 2012 op Brabantse bodem past in de unieke samenwerking die de afgelopen jaren tussen de partners is ontstaan op het gebied van slimmer leven. Onder het motto ‘van kennis naar kunde naar kassa’ werken overheid, bedrijfsleven, universiteiten, corporaties, zorginstellingen en eindgebruikers samen om maatschappelijke innovatie concreet vorm te geven.
Gedeputeerde Brigite van Haaften: “Dit Brabantse innovatiemodel trekt inmiddels de aandacht van de Europese Commissie en diverse innovatieve Europese regio’s. De komst van het AAL Forum naar Brabant is een kroon op dit succes. Het is echter geen eindpunt, maar slechts een tussenstation.”
Bron: Provincie Brabant