Categorie | eHealth

Netwerkprovider telt bij voorlichting via sms in Afrika

Gezondheidsvoorlichting via sms’jes is met name in ontwikkelingslanden en in landen met opkomende economieën een veelbelovende nieuwe ontwikkeling. Nederlandse onderzoekers vonden dat in Oeganda de deelname aan een gezondheidsquiz via sms werd beïnvloed door de netwerkprovider van de deelnemers. Dat melden zij in Tropical Medicine and International Health (2013; epub 9 januari).

In ontwikkelingslanden heeft gezondheidsvoorlichting via sms als voordelen dat het goedkoop is en dat de benodigde technologische infrastructuur al aanwezig is. De organisatie Text for Change maakt onder meer in Oeganda gebruik van sms’jes om een gezondheidsquiz aan te bieden. Anne de Lepper en collega’s onderzochten welke factoren de snelheid van het beantwoorden van de quizvragen beïnvloeden.

Voor de studie werden data gebruikt van deelnemers aan het programma uit 2009 en 2010. Alle 4786 deelnemers waren werknemers – of vrienden en familie – van 2 grote Oegandese bedrijven die zich vrijwillig hadden aangemeld voor deelname.

Lees volledig artikel

Bron: NTvG

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter