NHG en LHV zetten vraagtekens bij de wijze waarop de Gezondheidsrisicotest van het Bronovo Ziekenhuis wordt aangeboden. Dat blijkt uit een extra NHG-nieuwsbrief van gisteravond.
NHG schrijft: “Wij zetten vraagtekens bij de wijze waarop de Gezondheidsrisicotest wordt aangeboden, evenals bij de wetenschappelijke onderbouwing van een aantal vragen. Hierover gaan wij nader in gesprek met de makers van de test.”
En vervolgt met: “de richtlijnen waarop de test is gebaseerd zijn niet zonder meer bedoeld voor het screenen van mensen zonder klachten. Daarnaast voldoet de test voor een aantal van de aandoeningen niet aan de criteria voor screening van Wilson & Jungner. Zo moet er een effectieve behandeling mogelijk zijn voor het ziektebeeld waarop gescreend wordt en moet screening in een latent stadium mogelijk zijn. Een andere belangrijke voorwaarde voor het aanbieden van een screeningstest is dat de begeleiding achteraf goed is geregeld. Een succesvolle behandeling, zoals het geven van leefstijladvies op maat, het verwijzen naar beweeg- en stoppen met roken programma’s, en het voorschrijven van medicijnen is essentieel.”
Over de reden van dit “extra” bericht meldt NHG: “Dit bericht is een eerste reactie, omdat huisartsen mogelijk nu al patiënten op het spreekuur krijgen met vragen over- of uitslagen van de Gezondheidsrisicotest.”
Om een wildgroei aan testen te voorkomen ontwikkelen NHG en LHV, samen met de bedrijfsartsenorganisatie NVAB, de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds het PreventieConsult. Deze bestaat uit drie modules: cardiometabool (CMR), kanker en psychische aandoeningen. De partners achter het PreventieConsult willen dat huisartsen goed voorbereid zijn en dat het goed is ingebed in de huisartsenorganisatie.
© Digitalezorg.nl