Categorie | Actueel

Nictiz en Radboudumc bundelen krachten om gebruik eHealth te versnellen

Het REshape Center van het Nijmeegse Radboudumc en Nictiz, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg werken vanaf 1 februari 2014 samen. Binnen dit samenwerkingsverband verbinden en verdiepen beide organisaties hun kennis op het gebied van eHealth. Nictiz  en REshape stellen zich ten doel om expertise op het gebied van eHealth aan te dragen om diverse veldpartijen en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te helpen bij het bepalen van hun koers in de sterk veranderende ict zorgwereld. Dat doen ze door experimenten, onderzoek en trendanalyse. De samenwerking wordt gestart omdat beide organisaties van mening zijn dat zij elkaar met hun expertise en netwerk goed aanvullen. Het volgt ook op de ambitie van het Ministerie van VWS om de inzet van eHealth te versnellen, het kan helpen om de patiënt “zinnige en zuinige” zorg te verlenen.

TrendITion™
De samenwerking krijgt vorm in TrendITion™, een initiatief dat op basis van onder meer trendanalyse en onderzoek in kaart brengt wat de stand van zaken nu is, wat er gaat verdwijnen en wat er gaat komen in eHealth. Zo geven de organisaties met TrendITion™ in de vorm van rapportage, bijeenkomsten en onderzoek duiding en een vooruitblik op de (on)mogelijkheden die geboden worden door de exponentiële groei in technologische ontwikkeling. Hierdoor willen zij zorginstellingen, professionals en patiënten stimuleren meer gebruik te maken van de mogelijkheden.

Gezamenlijk team NICTIZ/REshape
De samenwerking vindt plaats vanuit een gezamenlijk  team. Binnen dit team van ongeveer acht mensen zal Lucien Engelen, Directeur REshape Center van het Radboudumc, een dag per week aan Nictiz verbonden zijn  voor TrendITion™ om dit gezamenlijke geesteskind op te gaan zetten. Daarnaast zullen mensen van Nictiz wekelijks  bij REshape aanwezig zijn om een brug te slaan tussen deze organisaties.  Het team gaat een methodologie ontwikkelen om de veranderingen en mogelijkheden te kunnen duiden en volgen. De aard van technologische innovatie en met name de snelheid daarvan, vraagt hierin een andere benadering dan bijvoorbeeld de klassieke onderzoeksmethodes.

De methodologie zal onder meer gevoed worden door analyse van internationale ontwikkelingen, internationale expert views, waarnemingen en door concrete ervaringen met het werken met eHealth. De aandacht ligt hierbij op de mogelijkheden die vooral de patiënt geboden worden.

Lies van Gennip, directeur Nictiz: “Wij merken aan alle kanten dat de overheid, maar ook zorgfinanciers, zorgaanbieders en professionals worstelen met de snelheid van technologische ontwikkelingen. Wat zijn kansen, welke risico’s zijn er en waar kan het beste in geïnvesteerd worden? Met TrendITion™ willen we de overheid maar ook het veld helpen om te gaan met dergelijke lastige vragen.”

Lucien Engelen, directeur REshape Center van het Radboudumc: “We hebben geen glazen bol, maar willen wel onderbouwd kunnen duiden wat er wanneer, in het huidige versnellende veld, ongeveer aan komt. Het tempo wordt door de een vreselijk óver- en door de ander ónderschat, hetzelfde geldt voor de impact van ontwikkelingen. Met deze samenwerking willen wij onze zoektocht naar mogelijkheden om de patiënt tot partner te maken verder vorm en inhoud geven.”

Bron: Nictiz (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter