Categorie | Infrastructuur

Nieuw UA-protocol NSAID’s in Pharmacom

Vanaf 1 januari 2011 gaat de IGZ controleren of de niet–receptplichtige NSAID’s  worden afgeleverd volgens de afleverstatus die is vastgesteld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Vooruitlopend hierop heeft de afdeling Farmaceutische patiëntenzorg van Health Base een UA-protocol NSAID’s ontworpen.

Het UA-protocol NSAID’s geeft stapsgewijs aan of de patiënt geen contra-indicaties heeft voor het gebruik van NSAID’s, conform de richtlijnen van de KNMP. Daarnaast geeft het protocol adviezen voor een veilig gebruik van het geneesmiddel. Vanaf 1 november 2010 is het UA-protocol NSAID’s beschikbaar in Pharmacom.

Indeling NSAID’s
Uit het HARM-onderzoek blijkt dat het gebruik van NSAID’s kan leiden tot ziekenhuisopnamen door maag- of darmbloedingen, ademhalings-, nier- of hartproblemen. Op basis van deze bevindingen en de adviezen uit het HARM-wrestling-rapport, heeft het CBG de NSAID’s opnieuw beoordeeld: NSAID’s zijn ingedeeld in UA (Uitsluitend Apotheek), AV (Algemene Verkoop), UAD (Uitsluitend Apotheek/Drogist).
Bovendien worden grotere verpakkingen en hogere sterktes van zelfzorg-NSAID’s ingedeeld in de UA-categorie. Aan het gebruik van diclofenac 25mg en naproxen 550 mg kleven behoorlijke nadelen, voornamelijk in hogere doseringen. Daardoor behoren deze middelen ook tot de UA-categorie.

Voorlichting
Vanwege de mogelijke contra-indicaties en interacties bij NSAID’s, is het belangrijk om goede voorlichting te geven aan de consument. Niet alleen in drogisterijen, maar ook in apotheken blijkt de informatievoorziening over deze geneesmiddelen niet altijd optimaal. “Voorlichting over pijnstillers is bedroevend”, meldde recent het consumentenprogramma Tros Radar nog. Uit onderzoek van Radar bleek dat bij drie van de tien apotheken de klant Ibuprofen meekreeg, terwijl dit middel gecontra-indiceerd was bij de betreffende patiënt. Het nieuwe protocol draagt bij aan de verbetering van de voorlichting over NSAID’s.

Farmaceutische patiëntenzorg
Er is veel vraag naar deze protocollen en de gebruikers zijn er enthousiast over.
Gudy Meijvis van apotheek Hoge Vucht: “Met behulp van het UA-protocol NSAID’s kunnen apotheekmedewerkers zich onderscheiden van andere leveranciers van deze middelen. Het is een prima tool om je kennis en inzet voor farmaceutische patiëntenzorg te tonen. Patiënten kunnen vertrouwen op een veilig gebruik van deze geneesmiddelen.”

Zorgprotocollen
Het nieuwe UA-protocol NSAID’s is onderdeel van de groep zorgprotocollen in Pharmacom. Deze zijn ontwikkeld om de voorlichting en medicatiebegeleiding in de apotheek te optimaliseren. Een zorgprotocol is een wegwijzer bij een complex proces, bijvoorbeeld incontinentie, vergeten van de ‘pil’, voorlichting bij UA-middelen en dergelijke. Het geeft de stappen aan die de apotheker(sassistente) het beste kan volgen om tot het juiste advies te komen. De protocollen worden vastgelegd in het patiëntendossier, waardoor de ingevoerde gegevens eenvoudig terug te vinden en te bekijken zijn. Op dit moment bestaan er in  Pharmacom o.a. UA-protocollen voor Dextromethorfan, Domperidon, Hydrokinine, Hypericum en Orlistat.
Op de site van Health Base vindt u een compleet overzicht van alle beschikbare zorgprotocollen.

Bron: Health Base (via PharmaPartners)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter