Categorie | Internet

Online behandeling van volwassenen met depressie

Internettherapie kan naast cognitieve gedragstherapie ook gebaseerd zijn op probleemoplossingtherapie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Lisanne Warmerdam.

De meeste behandelingen via het internet zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie omdat deze therapie effectief is voor de traditionele (face-to-face of groeps-)behandeling van depressie. Het is onbekend of andere therapieën via het internet ook werken bij depressie en of verschillende therapieën evengoed werken. Warmerdam evalueerde cognitieve gedragstherapie en probleemoplossingtherapie via het internet bij mensen met depressieve symptomen. Bij beide therapieën werd wekelijkse ondersteuning geboden via e-mail.

Warmendam laat zien dat zowel cognitieve gedragstherapie als probleemoplossingtherapie via het internet effectief zijn in het reduceren van depressieve klachten in vergelijking met een wachtlijstcontrolegroep. Verder vond zij geen verschillen in klinische effectiviteit tussen de twee therapieën. Daarnaast concludeerde Warmerdam dat beide internettherapieën een hoge kans hebben om kosteneffectief te zijn wanneer de maatschappij bereid is om een bescheiden bedrag te betalen voor klinisch significante verandering in depressieve klachten.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare Zie het origineel

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam (via Nieuwsbank)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter