Categorie | Internet

Online griepmeting weer van start

Inwoners van België en Nederland kunnen vanaf de maand november weer zes maanden lang deelnemen aan de Grote Griepmeting, een experiment waarbij onderzoekers via internet volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt.

Het is al de achtste keer dat de Grote Griepmeting via internet wordt gehouden. Vrijwilligers kunnen op de website van het project zelf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. Iedere week krijgen alle deelnemers een e-mail, waarin ze kunnen aangeven of ze gezond, grieperig of verkouden zijn.

Ook is het mogelijk om als gezin of schoolklas deel te nemen aan het experiment. Alle metingen tezamen vormen een griepkaart van Nederland en Belgie, waarop nauwkeurig is te zien waar de infectieziekte zich manifesteert.

Infectiehaard
Bij de meting gaat dit jaar speciale aandacht uit naar gezondheidswerkers. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen om zich te laten inenten, maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de werknemers en de uitvoering bij de werkgevers.

“Het percentage gezondheidswerkers dat in Nederland de griepprik neemt, steeg de afgelopen jaren van 14 tot 19 procent, en voor dit jaar wordt 21 procent verwacht,” zegt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting.

“Maar dat betekent nog steeds dat 79% zich niet laat vaccineren. Zij kunnen een infectiehaard vormen voor risicogroepen en ouderen. Het gaat om ruwweg een miljoen mensen die aan de bedden van patiënten staan of met hen in contact komen”, aldus Koppeschaar.

Weinig griepgevallen
Hoewel normaal gesproken veel mensen in dit jaargetijde zwaar verkouden zijn, heerst er op dit moment nog nergens in Europa griep van betekenis. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de Mexicaanse griep juist in het najaar piekte. Door de Mexicaanse griep werd ook de normale seizoensgriep verdrongen.

Bron: Nu.nl

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter