Categorie | Internet

Online oplossing voor stijgende zorgvraag in Nederland

Zorgvoorelkaar lanceerde gisteren de online marktplaats www.zorgvoorelkaar.com. Een website voor wie zorg en hulp nodig heeft en voor wie juist iets voor een ander wil betekenen. Zorgvoorelkaar beantwoordt aan de groeiende vraag naar zorg en volgt op het succes van websites zoals Marktplaats en Facebook. Na succesvolle pilots in Zuid-Holland en Noord-Brabant is www.zorgvoorelkaar.com klaar om ook de rest van Nederland meer voor elkaar te laten zorgen.
“E-daten voor zorg en hulp”
Zorgvoorelkaar biedt een toegankelijke website voor mensen die hulp of zorg nodig hebben. Met behulp van de website komen zij makkelijk in contact met vrijwilligers of professionals bij hen in de buurt. Veel mensen zijn bereid om iets voor een ander te doen, het is alleen niet altijd eenvoudig om iemand te vinden met wie je matcht. Op de website Zorgvoorelkaar.com wordt vraag en aanbod inzichtelijk gemaakt en weten deze elkaar gemakkelijker te vinden. Annette die op Zorgvoorelkaar.com de juiste thuiszorg vindt voor haar bejaarde moeder. Of Hans die wekelijks een ziek meisje samen met haar moeder naar het ziekenhuis brengt. Via Zorgvoorelkaar.com vond Daniëlle (36 jaar) uit Bavel een maatje met wie zij af en toe iets leuks onderneemt. “Ik ben mindervalide en in mijn positie wil je niet altijd een beroep doen op familie en vrienden. Bovendien vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Daarom plaatste ik een oproep op Zorgvoorelkaar. Al snel kwam ik in contact met een naamgenoot met wie ik een goede klik had. Samen gaan wij nu regelmatig op pad. Het is bijna een soort van e-daten voor zorg en hulp!”
De Facebook-revolutie in de zorg
Zorgvoorelkaar brengt vraag en aanbod van vrijwillige én professionele hulp voor het eerst samen op een landelijke website. En dat komt op het juiste moment. De Nederlandse Staat kan de stijgende kosten van zorg en welzijn niet meer dragen en bezuinigt flink. Door de vergrijzing neemt de zorgbehoefte echter alleen maar toe en zullen burgers dit meer samen moeten oplossen. Patrick Anthonissen van Zorgvoorelkaar: “De overheid zet terecht in op de eigen kracht van burgers en (lokale) gemeenschappen. Met Zorgvoorelkaar.com bieden wij een praktische tool om deze kracht te activeren en benutten. En slagen wij er in om een nieuwe doelgroep vrijwilligers te bereiken. Dit zijn vooral jonge mensen die geen of bijna geen ervaring hebben met vrijwilligerswerk, wél iets voor een ander willen betekenen, maar niet weten waar en hoe. Het is een doelgroep die zich minder gemakkelijk bindt en onder flexibele  voorwaarden een ander wil helpen. Met de online benadering lukt het ons om mensen elkaar te laten vinden en samen duurzame zorg in buurten te realiseren: vrijwillig en professioneel, jong en ouder. Wij noemen het de Facebook-revolutie in zorg en welzijn.”
De zorgkracht van sociale netwerken
Sociale netwerken kunnen een cruciale rol spelen bij het organiseren van zorg. Het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor sociale vraagstukken (Movisie) deed in 2012 onderzoek naar de zorgkracht van sociale netwerken. De belangrijkste resultaten uit dit onderzoek sluiten naadloos aan op de visie van Zorgvoorelkaar: sociale netwerken in de zorg dragen bij aan levenskwaliteit, werken preventief en bieden een oplossing voor de terugloop in professionele zorg. Matthijs Terpstra van Movisie vertelt: “In het huidige zorgstelsel is het sociale aspect wat op de achtergrond geraakt. Tijd, geld en capaciteit spelen vooral nog een grote rol. Maar er is juist behoefte aan veel meer sociale netwerken van mantelzorgers en vrijwilligers. De hulpvraag is indirect vaak ook een vraag om contact en aandacht. Met behulp van deze website vindt men gemakkelijker die hulp of iemand om juist zelf te kunnen helpen. Zorgvoorelkaar is een slimme oplossing waarmee een groeiend aantal mensen met verschillende behoeften elkaar vindt en ondersteunt. In mijn ogen is het dan ook meer dan alleen een website voor het beantwoorden van de hulpvraag”.
Bron: Zorgvoorelkaar (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter