Categorie | Experts

Online zorg: het belang van een betrouwbare infrastructuur

Terwijl Nederland in rap tempo vergrijst, nemen de bezuinigingen in de zorg toe. Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, wordt groter, maar tegelijkertijd zijn er steeds minder zorgkrachten beschikbaar. De situatie vraagt om creatieve oplossingen en langer zelfstandig thuis wonen is steeds vaker een (noodgedwongen) aanpak. Het aantal mogelijkheden om gebruik te maken van zorg op afstand neemt in lijn hiermee ook toe. Een betrouwbare infrastructuur is echter een absolute randvoorwaarde om online zorg te laten slagen.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding. Sterker nog, in Europa is Nederland met 94 procent koploper wat betreft internetgebruik. Van de 75-plussers geeft een derde aan gebruik te maken van internet[1]. Zorg op afstand is dan ook een logische ontwikkeling in de huidige situatie. Patiënten kunnen dankzij handige, technologische toepassingen langer zelfstandig thuis wonen. En ook voor mensen die niet structureel zorg nodig hebben, bieden online zorgtoepassingen uitkomst. De ouder wordende generatie wil graag de regie over hun eigen gezondheid houden en er preventief aan werken.

Steeds meer mogelijkheden
De concrete mogelijkheden voor zorg op afstand blijven dan ook toenemen. Zo kunnen patiënten eigen onderzoeksgegevens, zoals bloeddruk of metingen voor diabetes, en bepaalde ziektebeelden naar de huisarts sturen om te laten beoordelen en zich te laten adviseren over de behandeling. Ook zijn er veel relevante applicaties beschikbaar, zoals de huidmonitor die helpt bij het controleren van de huid op verdachte plekjes en een gehoortest op afstand. De Digitale Zorggids biedt een uitgebreid overzicht van alle zorg-apps en de reviews van professionals daarop. Zo kunnen consumenten eenvoudig zoeken naar e-health apps en meteen zien wat anderen ervan vinden.

Onderdeel van dagelijks leven
Anno 2013 heeft de meerderheid van de Nederlandse huishoudens een wifi-netwerk waar meerdere apparaten op aangesloten zijn, zoals laptops, tablets en smartphones, maar ook printers en thermostaten. Hedendaagse apparatuur verandert snel, waarbij de introductie van tablets en smartphones wel de meest in het oog springende verandering van de afgelopen jaren is. Deze nieuwe apparaten bieden legio mogelijkheden, maar dan is het wel belangrijk om te weten hoe zo’n apparaat precies werkt. Ook voor ouderen is het belangrijk dat zij bijblijven met technologische ontwikkelingen, zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van de vele toepassingen.

Naast enige kennis over nieuwe technologie zoals apps, is een snelle en stabiele infrastructuur met voldoende bandbreedte onmisbaar om te profiteren van online zorg. Veel zorgtoepassingen maken bijvoorbeeld gebruik van een beeldverbinding en daarbij is het essentieel dat de downloadsnelheid even hoog is als de uploadsnelheid. Met de hoge uploadsnelheid kunnen patiënten snel en moeiteloos beelden van hoge kwaliteit verzenden. Bij een digitaal consult is dit natuurlijk uitermate belangrijk. Daarnaast zijn ook de stabiliteit en betrouwbaarheid essentieel voor online zorgtoepassingen.

Betrouwbare infrastructuur
Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart om in de 200e Nederlandse gemeente een glasvezelnetwerk aan te leggen. Een glasvezelinfrastructuur biedt de snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid die nodig is voor online zorg. Uit onderzoek blijkt dan ook dat voor 43 procent van de 55-plussers een glasvezelverbinding al heel belangrijk is bij de keuze van een woning[2]. Een betrouwbare infrastructuur helpt onze verzorgingsstaat op een hoog niveau te laten blijven, ondanks het toenemende aantal patiënten en het afnemende aantal zorgkrachten.

Auteur: Jacomine Rozemuller, Communicatie en PR Manager bij Reggefiber

[1]http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/vergrijzing/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3834-wm.htm

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter