Categorie | Actueel

Schippers wil een innovatief netwerk voor startups in zorg

Minister Edith Schippers wil met een creatief netwerk jonge start-up bedrijven in de zorg nog beter te ondersteunen

Minister Edith Schippers (VWS) gaat de mogelijkheden onderzoeken van het oprichten in Nederland van een innovatief, creatief netwerk om jonge start-up bedrijven in de zorg nog beter te ondersteunen. Hierdoor kunnen sneller innovaties worden toegepast die de zorg voor patiënten beter en betaalbaar maken. Schippers leidde de afgelopen week een economische missie in Chicago en Boston van Nederlandse bedrijven in de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie.

Geïnspireerd door de nieuwe Amerikaanse incubator (broedplaats voor zorginnovaties) Matter, wil Schippers de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten; zij gaan er immers mee werken. Daarnaast wordt onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis bij elkaar gebracht. Dit gebeurt dan niet door de fysieke oprichting van een nieuw instituut, maar door te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw ondersteunend netwerk. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast.

Centraal in de economische missie van Schippers in de Verenigde Staten stond ‘healthy aging’ en ‘feeding the city’. Mensen worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. De uitdaging is om hen vitaal te houden, zodat ze in allerlei maatschappelijke verbanden actief kunnen blijven, waaronder de arbeidsmarkt. Cruciaal hiervoor is de ontwikkeling van innovaties, die de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van ouderen en chronisch zieken in stand houden of bevorderen. Schippers: “We moeten bij zorg niet meer meteen aan ziekenhuizen en artsen denken, maar aan hoe we ouderen en chronisch zieken kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven. Dat is beter voor hen, beter voor hun familie, voor de samenleving en voor de kosten van de zorg. Er is door toepassing van (geavanceerde) technologie al veel meer mogelijk dan we denken. Het gaat erom dat we die verder ontwikkelen en daadwerkelijk toepassen.”

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter