Categorie | Medische Technologie

Siemens ontwikkelt Xbox technologie door in operatiekamer

In de toekomst zal een chirurg tijdens een operatie de röntgenbeelden van zijn patiënt door middel van hand- en armbewegingen kunnen wisselen, inzoomen op details, en driedimensionale beelden roteren. Technici van Siemens Healthcare en de wereldwijde research-unit Corporate Technology hebben om dit mogelijk te maken aanpassingen doorgevoerd aan de Xbox-technologie van Microsoft. Tot nu toe is het altijd veel moeilijker om de monitoren te bedienen, omdat de operatieteamleden met het oog op het infectierisico alleen de operatie-instrumenten mogen aanraken, en geen andere objecten.

Het systeem, dat nog niet in de handel verkrijgbaar is, kan in de toekomst worden gebruikt ter ondersteuning bij minimaal-invasieve operaties, waarbij door een kleine incisie een katheter wordt ingebracht om de operatie uit te voeren. De chirurg moet gedurende de gehele operatie toegang hebben tot alle anatomische details van de patiënt. Om die reden laten monitors in de operatiekamer röntgen¬beelden van de dwarsdoorsnede van het lichaam of driedimensionale röntgenfoto’s zien. Nu kan de chirurg via ‘gesture control’ (hand- en armbewegingen) tussen de diverse beelden heen en weer schakelen.

Basis van het systeem is het Kinect-concept van de X-box spelcomputer. De infraroodbron in het Kinect-systeem belicht de omgeving met een puntenpatroon van infraroodlicht, dat door een camera uit een andere hoek wordt gelezen. Driedimensionale objecten of personen vervormen het gelezen patroon, waardoor het mogelijk is, de afstand tussen de lichtbron en een bepaald punt in het camerabeeld te berekenen. De software kan uit deze driedimensionale puntenwolken de personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen.

Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame, precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Mede daarom hebben de technici van Corporate Technology algoritmes ontwikkeld die in de puntenwolk eerst de handen van de chirurg detecteren. De algoritmes analyseren alleen de zone die zich voor de individuele gebruikers bevindt, dus daar waar de handen van degene die het systeem bedient zich logischerwijs bevinden. Zijn de handen eenmaal gedetecteerd, dan registreert het systeem hun bewegingen verder zonder in “verwarring” te raken door de aanwezigheid van andere personen in dezelfde ruimte.

Technici van Siemens Healthcare hebben vervolgens de koppeling ontwikkeld tussen de bewegingsherkenning en de weergave van de röntgenbeelden. Hierbij hebben ze de vereiste commando’s gedefinieerd, zoals het spreiden van de handen om een gedeelte van een beeld te vergroten. Na succesvolle prototype-tests zal de technologie in een tweetal ziekenhuizen onder semi-realistische omstandigheden (dat wil zeggen: zonder patiënten) worden getest.

Bron: Siemens

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter