Categorie | Medische Technologie

Slim zooltje helpt herstel botbreuken

Het UMC Utrecht start een onderzoek met een slim zooltje`Feetb@ck’, voor mensen met een gebroken been. Het zooltje bevat elektronische meetapparatuur en vertelt patiënten hoe ze hun been belasten. Het moet de revalidatie versnellen. Revalidatiearts Herman Holtslag vertelt dat in magazine Uniek dat vandaag verschijnt.

Mensen met een gebroken been moeten het bot zo snel mogelijk weer belasten. Maar de belasting is moeilijk in te schatten. Revalidatiearts Herman Holtslag en traumachirurg Taco Blokhuis bedachten daarom een slim zooltje. Sensoren in het zooltje meten de kracht die de drager op zijn hiel zet. Het belastingspatroon wordt draadloos naar de draagbare ontvanger en een server gestuurd. Met die informatie kunnen patiënten hun been beter belasten en herstellen ze sneller.

Bij vijftien patiënten met een gebroken been, enkel of voet is het UMC Utrecht onlangs een onderzoek gestart met het eerste prototype. Het onderzoek moet gegevens opleveren over de juiste belastingsnorm. Zowel revalidatieartsen als fysiotherapeuten hebben die nodig. Uiteindelijk moet het zooltje meer botbreuken goed genezen.

Kostenbesparing
Revalidatiearts Holtslag: `Zelfs heel complexe breuken kunnen goed en snel genezen, als je ze maar belast. We willen de zool ook testen bij ouderen. Per jaar breken meer dan 15.000 ouderen een heup. Wij denken dat het deel dat wél naar huis teruggaat, veel groter kan zijn. Dat zou een enorme kostenbesparing zijn.’

Holtslag en Blokhuis ontwikkelden de krachtsensor samen met een groep studenten van technische geneeskunde in Twente, van TU Delft en van science & business management van de Universiteit Utrecht. Externe partner en mede-investeerder Evalan BV tekent voor de uitvoering, de verkoop en de telemonitoring: het vertalen van de lichaamssignalen naar leesbare cijfers op afstand. Pontes Medical hielp deze partijen bij elkaar te brengen.

Bron: UMCU

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter