Categorie | Software

Software Lievestro bespaart miljoenen aan zorgkosten door betere planning in ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen kunnen zeker tien miljoen euro per jaar aan zorgkosten besparen door de bezetting van operatiekamers, bedden en specialisten beter op elkaar af te stemmen. PPM Oost investeert daarom, via het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG), in het Ruurlose bedrijf Lievestro, dat unieke capaciteitsplanningssoftware voor ziekenhuizen ontwikkelt. PPM Oost stapt samen met twee private investeerders in Lievestro. 

Lievestro heeft haar software inmiddels al geïmplementeerd bij vijftien Nederlandse ziekenhuizen en realiseert daar jaarlijks besparingen van miljoenen euro’s. Directeur Johan Lievestro verwacht met behulp van de nieuwe financiële middelen haar software nog beter onder de aandacht van de ziekenhuisdirecties te kunnen brengen. Hierdoor moet het aantal aangesloten ziekenhuizen snel kunnen worden verdubbeld, stelt Lievestro. “We hebben momenteel het momentum. Sinds 1 januari 2015 behoren de jaarbudgetten bij ziekenhuizen definitief tot het verleden en krijgen ziekenhuizen alleen nog geld voor de behandelingen die ze daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Dat betekent dat ze efficiënter moeten werken en dure lege bedden willen voorkomen.”

Planning
Op dat vlak van afstemming en efficiëntie is er nog een wereld te winnen bij ziekenhuizen, stelt Lievestro. “In de meeste ziekenhuizen kijken afdelingen alleen naar hun eigen planning en wordt het geheel niet overzien. Het gevolg: op maandag en dinsdag is het rustig. Op woensdag en donderdag liggen de patiënten opgestapeld op de kamers en op vrijdag staat een deel van de bedden weer leeg. Door bijvoorbeeld de planning van de operatiekamers en de beddenplanning beter op elkaar af te stemmen, kun je dat eenvoudig voorkomen.”

Besparing
De besparingen die Lievestro met zijn software kan realiseren, zijn aanzienlijk, zegt de directeur: “Het Medisch Spectrum Twente in Enschede werkt al jaren met onze software. Voordat onze software daar was geïnstalleerd, hadden ze zeventien operatiekamers. Door een betere planning konden ze er na een jaar vijf sluiten. Eén OK kost per jaar 1,5 miljoen euro. Het jaar na de sluiting werden met twaalf operatiekamers meer operaties uitgevoerd dan met zeventien.”

25 miljard
Lievestro stelt dat een gemiddeld Nederlands ziekenhuis ‘minimaal’ 5% op de kosten kan besparen. “Met een budget van 200 tot 250 miljoen euro per jaar per ziekenhuis is dat al snel 10 miljoen euro. In heel Nederland besteden we jaarlijks 25 miljard euro aan ziekenhuiszorg. Daarvan gooien we dus zo’n 2,5 miljard euro weg. Wij hopen mede met behulp van de investering van PPM Oost bij veel meer ziekenhuizen de zorg transparanter te maken en miljoenen euro’s te besparen.”

Betaalbare zorg
Het betaalbaar houden van de zorg is voor PPM Oost een belangrijke maatschappelijke doelstelling bij investeringen in medische bedrijven. “We weten allemaal dat we op de huidige weg niet verder kunnen in de zorg”, zegt PPM Oost-directeur Marius Prins. “Maar om de zorg daadwerkelijk betaalbaar te houden, zijn slimme oplossingen noodzakelijk zoals de capaciteitsplanningssoftware van Lievestro. Het bedrijf en de ondernemer hebben inmiddels bewezen dat ze bij ziekenhuizen miljoenen kunnen besparen. We verwachten dat mede door onze investering Lievestro de kans krijgt deze besparing bij veel meer ziekenhuizen te realiseren.” 

Fonds
Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland richt zich op de financiering van innovatieve projecten van Gelderse MKB-bedrijven, die hoofdzakelijk actief zijn op de gebieden food, health, energie- en milieutechnologie. Ook worden projecten ten behoeve van duurzame energievoorziening gefinancierd. IEG wordt gefinancierd door de provincie Gelderland met PPM Oost als fondsmanager. 

PPM Oost
Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel in kansrijke bedrijven die bijdragen aan de groei van de economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland.

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter