Voorlopers bepalen hun eigen toekomst
Voordat je bepaalt waar en hoe je wilt beginnen met Value-Based Healthcare (VBHC), is er de vraag óf en wanneer je moet beginnen. Ga je wachten totdat de overheid beweegt (“top-down”) of ga je er nu al zelf mee aan de slag (“bottom-up”). Eigenlijk is dit nauwelijks een keuze meer: de beweging is al zichtbaar en de wereld is al aan het veranderen. Wat zien we om ons heen?
De patiënt is al aan het veranderen
In de spreekkamer eist de patiënt zijn centrale al rol op: de patiënt is mondiger geworden, is beter geïnformeerd en laat zich niet meer afschepen met loze beloftes. Deze patiënt heeft zich al verdiept in zijn medische conditie (grote kans dat de patiënt aan selfmanagement doet, waarbij hij belangrijke gezondheidsparameters zelf monitort en dit de reden was dat jij naar de dokter is gestapt), en verwacht dat de specialist hem verder helpt. Ofwel: de patiënt gedraagt zich als centrale regisseur en de specialist als gids. De patiënt eist zijn centrale rol op.
Digitalisering is in volle gang
Patiënten van nu raken meer en meer gewend aan mobile devices, apps en telemonitoring mogelijkheden. En dat wordt alleen maar meer! De tijd dat de meerderheid van zorgbehoevenden volledig gewend zal zijn aan het gebruik van hun mobiele telefoon is echt niet ver voor ons uit: over minder dan 10 jaar zal dit volledig vanzelfsprekend zijn. Het gebruik van “mobile devices” in het medische proces zal vanzelfsprekend zijn én verwacht worden.
De concurrentie is al aan het bewegen
De eerste succesvolle initiatieven zijn al zichtbaar: integrale zorg waarbij de uitkomsten die relevant zijn voor de patiënt centraal staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ParkinsonNet: een landelijk netwerk van meer dan 3.000 zorgverleners die zijn gespecialiseerd in Parkinson. Als je nu als parkinsonpatiënt behoefte hebt aan fysiotherapie, kun je alleen nog terecht bij een therapeut die hierbij aangesloten is. Anderen worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.
Mijn advies: ga zelf bewegen! Je zal als speler in het zorglandschap moeten inhaken op deze ontwikkelingen. Het omarmen van de VBHC-principes is hiervoor noodzakelijk: integraal denken vanuit een specifiek zorgpad, meten van zinnige patiëntuitkomsten en je zo organiseren dat je continue deze uitkomsten kunt verbeteren.
Als je dan gaat starten, zie ik de volgende belangrijke succesfactoren:
- Start met zorgketenintegratie, geleid door een krachtige ketenregisseur: dit kan je zelf zijn, of samen met belangrijke partners uit de keten
- Bepaal de scope van het zorgpad: vanaf welk punt en tot welk punt ben je verantwoordelijk?
- Kies de wijze waarop je gefinancierd wilt worden: kies je vooralsnog voor traditionele financiering of ga je direct voor waarde-financiering?
- Kies je organisatievorm: ga je voor volledig eigenaarschap of wil je (informele) samenwerken?
Mijn conclusie is: we zijn het stadium van de conceptuele discussies voorbij. De daadwerkelijke implementatie van VBHC is inmiddels in volle gang en zodra anderen al bewegen, kun je zelf niet achterblijven. Als je op achterstand komt te staan, gaan anderen voor je bepalen hoe je moet veranderen. Er zijn nu nog voldoende kansen om de regie zelf in handen te nemen, dus begin!
Op 11 mei vindt het congres ‘A Brids Eye View on Value Based Healthcare’ in Utrecht plaats. Samen met Harvard professor en grondlegger Michael Porter gaan we dieper in op de inzet van Value Based Healthcare in Nederland. Meer informatie over het congres, de sprekers en het aanmelden: www.digitalezorgevenementen.nl
Auteur: Edward Beerthuizen, senior consultant Vintura
Dit artikel is eerder verschenen op Vintura.com