Categorie | Software

Wii-spel wint Oogfonds innovatieprijs 2011

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen is 7 april tijdens de Ziezo-Beurs voor de 2e achtereenvolgende keer uitgeroepen tot winnaar van de Oogfonds Innovatieprijs. De jury is lovend en van mening dat Visio met de ontwikkeling van de nieuwe Wii-game een grote stap voorwaarts heeft gezet om de integratie van visueel beperkte kinderen en goed ziende leeftijdsgenoten te bevorderen. Daarnaast is de jury van mening dat Visio goed inspeelt op een hype en is zij bijzonder te spreken over het feit dat er sprake is van co-creatie, waarbij de kinderen bij de ontwikkeling van het spel zijn betrokken. Door het Balance Board draagt het spelen bij aan de verbetering van de motoriek en evenwicht van de kinderen en is het inzetbaar voor een brede doelgroep, omdat het in zowel de Nederlandse taal als het Engels beschikbaar is. Visio is bijzonder trots en geeft aan blijvende ontwikkeling na te streven in de interactie met de cliënten. De prijs bestaat uit een beeld gemaakt door Lillian Mensing, een visueel beperkte kunstenaar, en een cheque ter waarde van € 2.500.

Ontwikkeling Wii-spel
Eind 2008 besloten de samenwerkingspartners MAD multimedia, Principal Blue, TNO en Koninklijke Visio het begrip ‘Serious Gaming’ een nieuwe dimensie te geven. Met een subsidie vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG2) werd in ruim twee jaar tijd de eerste officiële Nintendo Wii-game ontwikkeld voor kinderen met en zonder een visuele beperking. Gedurende dit proces is gebruik gemaakt van co-creatie, een techniek die de eindgebruiker betrekt bij de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Slechtziende, blinde en goed ziende kinderen hebben de inhoud en de vorm van het spel mede bepaald. Fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en –docenten keken mee naar de motorische aspecten.

De Ontdekker
In het spel speel je de archeoloog Ben, die op zoek is naar de Tempel van de Diamanten Scarabee. Eenmaal in de tempel beland, ontmoet hij Tiri, een betoverde Egyptische prinses. In een doolhof van onderaardse gangen zoeken ze naar schatten uit het oude Egypte en gaan ze verschillende uitdagingen aan. De Bewaker leidt ze stap voor stap naar de uitgang. Het spel wordt gespeeld op een Balance Board, een standaard Wii-accessoire. Hiermee kun je je door het doolhof bewegen, schatten vinden en uitdagingen aangaan. Aangezien dit het eerste spel ter wereld is dat voor slechtziende, blinde en goedziende kinderen samen is ontwikkeld, is het spel in het Nederlands en Engels te spelen.

Het Oogfonds
De focus van het oogfonds ligt op twee hoofdthema’s: een toegankelijke wereld voor slechtziende en blinde mensen en het terugdringen van onnodige blindheid. Naast wetenschappelijk onderzoek, het bevorderen van toegankelijkheid en belangenbehartiging ligt de nadruk nu ook op preventie. Met verschillende samenwerkingspartners zoals onder andere Viziris moeten nieuwe campagnes dit gaan onderstrepen. Kijk voor meer informatie op www.oogfonds.nl

Meer informatie
Uitgebreide informatie over het wii-spel, filmpjes en de mogelijkheid u aan te melden voor De Ontdekker fanpage en Twitter vindt u op www.visio.org\wii-spel

Bron: Koninklijke Visio

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter