Categorie | Robotica

ZGT en Universiteit Twente ontwikkelen biopsie-robot

ZGT

Bij ZGT slaan medische en technische onderzoekers de handen ineen om de zorg te verbeteren. Die samenwerking leidt tot technische hoogstandjes, zoals de ontwikkeling van een biopsie-robot.Radioloog Jeroen Veltman werkt samen met technische onderzoekers van de Universiteit Twente aan een biopsie-robot voor ingrepen aan de borst. “Als je op de MRI een verdacht plekje in de borst ziet, dan kun je met een robot nauwkeurig wat weefsel weghalen. Een biopsie-robot versnelt deze procedure enorm en het is minder belastend voor de patiënt.”

Prototype verfijnen
Het team onderzoekers kreeg voor de ontwikkeling van de robot een voucher van 50.000 euro van de Pioneers in Health Care. Dat is een initiatief van ZGT, MST, zorgerverzerkaar Menzis en de UT om wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen de organisaties in de regio te ondersteunen. Veltman: “We hebben inmiddels al een prototype, maar zijn nog niet zo ver dat we mensen kunnen behandelen. Met de gift kunnen we de techniek verder verfijnen voor uiteindelijke toepassing in de kliniek.”

Verder denken
Het werken met robots is niet nieuw binnen de Radiologie, vertelt Veltman. “Voor bijvoorbeeld prostaat-mri biopten wordt al met een robot gewerkt. Ons onderzoek naar de biopsie-robot heeft ook raakvlakken met academische centra en zorgt voor verdere samenwerkingen, ook in Europees verband. Je denkt met zijn allen na over medische technieken en dat denkproces wordt vanzelf breder.”

Scherp blijven
Veltman noemt de samenwerking met technische onderzoekers verhelderend. “Als technische studenten een dag in het ziekenhuis meelopen, zien ze altijd processen die beter kunnen. Voor elk probleem dat wij in de dagelijkse praktijk tegenkomen, bedenken zij een technische oplossing. Bij ZGT krijgen we veel ruimte voor gezamenlijk onderzoek, waardoor we scherp blijven op de snelle technologische ontwikkelingen. Dat geeft ons beroep en dit ziekenhuis meer diepgang. Als je je alleen aan het medisch protocol houdt, loop je al snel achter.”

Mensenwerk
Robots kunnen bij radiologische interventies zorgen voor meer nauwkeurigheid, snelheid en gemak. Veltman: “De handelingen die een arts uitvoert, kunnen voor een deel worden overgenomen door een robot. Toch blijft de menselijke deskundigheid en verantwoordelijkheid altijd nodig. En de patiënt heeft natuurlijk behoefte aan contact. Op het snijvlak van zorg en techniek is heel veel mogelijk, maar het blijft mensenwerk.”

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter