Categorie | eHealth

ZN enthousiast over mogelijkheden analyse-instrument eHealth

Kennisinstituut TNO en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ ontwikkelen een instrument om eHealthtoepassingen te analyseren. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat dit instrument in een behoefte voorziet en “het zou mooi zijn als het breder gebruikt wordt, ook door andere zorgverzekeraars”, vindt Sytske de Vries, strategisch adviseur ZN.

Veel zorgorganisaties hebben hun eigen eHealthprogramma of -toepassing. Wat de kwaliteit en effectiviteit daarvan is, blijft vaak onduidelijk. Het eASI (e-health Analyse en Sturing Instrument) analyseert de kwaliteit van eHealthtoepassingen. Daarbij gaat het om drie onderdelen: functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en inhoud. Wat betreft functionaliteit moeten de gebruikers gerichte aanwijzingen krijgen om het gewenste doel te bereiken. Vervolgens moeten deze aanwijzingen effectief, efficiënt en naar tevredenheid benut kunnen worden. Tot slot moeten gebruikers overtuigd zijn van de inhoud zodat zij gemotiveerd zijn om de eHealthtoepassing te (blijven) gebruiken.

35 punten
Olga van Rijn, teammanager Medisch Advies bij Coöperatie VGZ, legt uit dat zij samen met Jolanda Keijsers, lid directieraad Levenslang Gezond van TNO, is begonnen aan de ontwikkeling van het instrument vanwege de heersende onduidelijkheid. “Dat is nu drie jaar geleden en inmiddels zijn we heel wat wijzer geworden. We hebben 35 punten binnen de drie onderdelen geselecteerd waarop een eHealthtoepassing geanalyseerd en gestuurd kan worden.” Keijsers vult aan dat het instrument naar verwachting in oktober 2012 is afgerond.

Ook voor andere zorgverzekeraars
Het instrument is in eerste instantie bedoeld voor zorginkopers van Coöperatie VGZ. Of het instrument in de toekomst uitgroeit tot een nieuw keurmerk, durven Van Rijn en Keijsers nog niet te zeggen. “Het gaat er vooral om dat zorginkopers en ontwikkelaars het instrument gebruiken.Op dit moment is het nog te lastig om te zeggen wat werkt. Daar moet de lijst ook een schifting in maken”, stelt Van Rijn. ZN hoopt van harte dat ook andere zorgverzekeraars het instrument kunnen inzetten op termijn. De Vries: “Dat komt de opschaling ten goede. Zorgverzekeraars hebben immers met elkaar afgesproken om precompetitief samen te werken. Dan is het voor ontwikkelaars van eHealth ook wel zo helder als zorgverzekeraars dezelfde uitgangspunten hanteren. Dat was ook de kern van het initiatief om precompetitief samen te werken.”

Bron: ZN (website)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter