Categorie | Software

Zuwe Hofpoort kiest voor elektronisch voorschrijven

Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis heeft een forse stap gezet naar de optimalisering van patiëntveiligheid; door gebruik te maken van elektronische voorschriften en toedieningsregistraties vermindert het ziekenhuis de kans op medicatiefouten aanzienlijk. “We hebben voor zowel elektronisch voorschrijven als elektronische toedieningsregistratie gekozen, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit samen moet gaan”, aldus Karin Janssen, ziekenhuisapotheker. “Dat is voor iedereen van belang: de artsen, de verpleging, de apotheek en natuurlijk de patiënt.”

Per 1 januari 2012 zijn alle voorschrijvers van geneesmiddelen verplicht de medicatie elektronisch voor te schrijven. Dat heeft Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, aangekondigd. Van der Wal gaf eerder deze maand te kennen ‘dat het zeer risicovol is om een geneesmiddel voor te schrijven zonder hulp van een geautomatiseerd systeem, dat direct de interacties met andere geneesmiddelen en mogelijke overgevoeligheidsreacties signaleert. Dat is onnodig gevaarlijk en niet langer verantwoord.’

Fouten terugdringen
Naast het elektronisch voorschrijven heeft het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis ook direct de mogelijkheid aangegrepen om de kans op toedieningsfouten terug te dringen, door gebruik te maken van de elektronische uitzet- en toedieningsregistratie. Karin Janssen: “De verpleegkundigen delen de geneesmiddelen niet meer vanaf papier, maar vanaf het beeldscherm. Zij gaan met medicijnverdeelwagens met een ingebouwde pc langs de patiënten en paraferen elektronisch voor het delen van de medicatie.”

“We kunnen sneller leveren”
De eerste afdeling van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis (Interne geneeskunde/long) is inmiddels overgestapt op het elektronisch voorschrijven en de elektronische toedieningsregistratie. De overige afdelingen zullen één voor één volgen, zodat het gehele ziekenhuis reeds ruim voor de uiterlijke datum werkt volgens de nieuwe richtlijn. Karin Janssen: “Het blijkt dat de patiënt hierdoor eerder nieuw voorgeschreven medicatie krijgt. We weten in de apotheek eerder dat de patiënt iets moet gaan gebruiken en kunnen het dus ook sneller leveren.”

Allerhoogste prioriteit
Uit onderzoek blijkt dat in Nederlandse ziekenhuizen veel fouten worden gemaakt bij het voorschrijven en toedienen van geneesmiddelen. Onleesbare of onvolledig ingevulde recepten kunnen leiden tot het niet of verkeerd geven van een geneesmiddel. Ook al zijn de meeste vergissingen niet ernstig, bij 0,8% kan het schade berokkenen aan de patiënten (Bron: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO). Door het elektronisch voorschrijfsysteem (inclusief digitale uitzet- en toedieningsregistratie) van ChipSoft in te zetten, geeft het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis een duidelijk signaal dat de patiëntveiligheid in het ziekenhuis de allerhoogste prioriteit heeft.

Bron: Chipsoft

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter