Categorie | Actueel

Albert Schweitzer Ziekenhuis beveiligt nieuw datacenter met Fortinet

albert-schweitzer-ziekenhuis-kl

Fortinet maakt bekend dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASz) heeft gekozen voor de oplossingen van Fortinet om het netwerkverkeer en het nieuwe datacenter optimaal te beveiligen. Het nieuwe datacenter is gebaseerd op een hyper-converged infrastructuur die hoogwaardige en flexibele (cloud)beveiliging vereist. Dankzij Fortinets hoge doorvoersnelheid en snelle netwerkconnectiviteit is het ziekenhuis nu en in de toekomst verzekerd van optimale beveiliging- en netwerkprestaties.

Het ziekenhuis startte vorig jaar een traject dat twee veranderingen inluidde. Het ASz besloot over te stappen naar een integraal Elektronisch Patiënten Dossier en het ziekenhuis bouwde een ‘state of the art’ datacenter met een hyper-converged infrastructuur. Dit houdt in dat het ziekenhuis gebruik maakt van componenten waarin opslag, verwerking en uitwisseling lokaal plaatsvinden en niet meer op verschillende plaatsen in het netwerk. Het voordeel is dat meerdere van deze gelijke componenten aan elkaar gekoppeld kunnen worden, om zo redundantie, opslag en de performance te vergroten.

Het nieuwe datacenter van het ASz is redundant opgebouwd en is verdeeld over een interne en een externe locatie. Ook de firewalls zijn dubbel uitgevoerd, waarbij twee FortiGate 1500D firewalls het netwerk beschermen, en twee virtuele FortiWeb firewalls beveiliging bieden op (cloud)applicatie-niveau. Het ziekenhuis maakt gebruik van FortiManager om het inzetten van nieuwe apparaten, het installeren van security policies en de distributie van updates te vereenvoudigen. Daarnaast wordt FortiAnalyzer ingezet voor het loggen van informatie, het analyseren van het dataverkeer en het uitvoeren van rapportages.

Als een van de laatste ziekenhuizen in Nederland schakelt het ASz over op het gebruik van een integraal EPD. Anton Theunisse, manager informatisering & automatisering van het ASz: “Dat wij zo laat zijn met ons EPD heeft nu als enorm voordeel dat het kan gaan draaien in een ultramoderne IT-omgeving. Het is alsof je een mooie, nieuwe auto kunt laten rijden op een brede, gladde snelweg zonder hindernissen.”
Het nieuwe EPD zorgt ervoor dat de zorg nog beter is afgestemd op de patiënt en dat het medisch personeel snel en volledig op de hoogte is als er in het zorgtraject iets verandert, waar deze informatie ook wordt opgevraagd. Het delen van patiëntgegevens en zware digitale data, zoals foto’s en video’s, vereist veel van de performance en beschikbaarheid van het netwerk. Tegelijkertijd moet alle privacygevoelige informatie maximaal beschermd worden. Een nieuw datacenter, beveiligd door firewalls van Fortinet, lost dit probleem op.

Theunisse: “Fortinet is uitzonderlijk als het gaat om de hoge prestaties en de hoeveelheid functionaliteiten die de appliances bieden. De firewalls hebben een enorm hoge doorvoercapaciteit, waardoor we geen compromis meer hoeven te sluiten tussen de beveiliging en netwerkprestaties. Deze hoge performance zorgt ervoor dat we zware applicaties kunnen gebruiken zonder merkbare vertraging. Het is een heel geruststellende gedachte dat video’s of zware applicaties het netwerk niet vertragen en dat we de beschikbaarheid van zorgapplicaties kunnen garanderen. Ook dát is essentieel als het gaat om goede zorg.”

Vincent Zeebregts, Country Manager Fortinet Nederland: “Het ASz gebruikt meerdere Fortinet oplossingen voor verschillende security lagen. Dit is een perfect voorbeeld van Fortinet’s Security Fabric. Binnen de Security Fabric-architectuur kunnen alle beveiligingsapparaten in alle beveiligingslagen elkaar vinden en onderling informatie uitwisselen. Als er een afwijking voorkomt in het netwerk- of applicatieverkeer ergens in het netwerk, wordt dat doorgegeven naar andere beveiligingsapparaten binnen het netwerk. Deze unieke aanpak zorgt dankzij de geautomatiseerde preventie van bedreigingen en de gelaagde beveiliging voor een optimale security voor het ASz.”

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter