Categorie | Domotica

Coloriet kiest voor UAS-domoticasysteem van Ascom en Dutch Domotics

Coloriet Laarhof, een groep van zestien kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie, heeft gekozen voor het UAS-domoticasysteem van Dutch Domotics (onderdeel van TNO) en Ascom. Dit systeem helpt zorgmedewerkers real time de situatie van cliënten te beoordelen op hun smartphone. Coloriet Laarhof is een fixatiearme organisatie. Dit betekent dat de organisatie zo min mogelijk vrijheid beperkende maatregelen inzet. Het nieuwe UAS-domoticasysteem ondersteunt dit en zorgt er bovendien voor dat het aantal overbodige alarmen minimaliseert.

Het UAS-systeem staat voor Unattended Autonomous Serveillance. Het is een detectiesysteem gebaseerd op een intelligente sensornetwerk-technologie, met gebruik van onopvallende sensoren in de kamers van cliënten. Dit netwerk van draadloos gekoppelde sensoren detecteert de situatie waarin de cliënt zich bevindt. De kracht van het UAS-systeem is dat bewaking en alarmering gebeurt op basis van de informatie van alle aanwezige sensoren in de kamer en niet op basis van één enkele sensor. Doordat het systeem volledig wordt afgesteld op het zorgprofiel van de bewoners, herkent het systeem automatisch verschillende relevante zorgscenario’s. Zo worden de alarmfuncties binnen het systeem op de juiste momenten geactiveerd en gedeactiveerd. Resultaat is de hoge betrouwbaarheid van noodsituatiedetectie en een zeer laag vals alarm niveau. Indien een cliënt in een voor hem/haar gevaarlijke situatie terecht komt, krijgen zorgmedewerkers hier automatisch een melding van op hun smartphone. De zorgmedewerker weet altijd direct waar hulp nodig is en heeft meer tijd om die hulp te verlenen.

Privacy vriendelijk
Eén van de andere voordelen van het UAS-systeem is dat het zeer privacy vriendelijk is. De privacy van cliënten, bezoek en personeel wordt niet aangetast, want er zijn op de kamer immers geen camera’s nodig. Dit sluit het gebruik van camera’s echter niet helemaal uit. Coloriet Laarhof kiest ervoor camera’s te plaatsen in de gangen en huiskamer van de groepswoningen. Zorgmedewerkers kunnen real time de beelden bekijken en zo snel en adequaat reageren op een alarmsituatie.

Real time overzicht
Bert Apperlo, locatiedirecteur Coloriet Laarhof: “We hebben de afgelopen twee maanden een pilot gedraaid met de UAS-oplossing van Dutch Domotics en we zijn positief verrast door de resultaten die we in deze korte tijd al hebben behaald. De betrouwbaarheid van detectie, het kunnen bijschakelen van camerabeelden bij een alarm en de mogelijkheid om real time overzicht te hebben van de situatie van de bewoners, zorgt voor meer veiligheid van de bewoners. Met name in de avond- en nachtsituatie kunnen de zorgmedewerkers hierdoor efficiënter werken. Daarnaast biedt het systeem voldoende mogelijkheden om de zorg nog beter af te stemmen op de individuele wensen van onze bewoners. De flexibiliteit die het systeem biedt om alarmen met behulp van de ons bekende Ascom DECT toestellen en/of met smartphones, op een eenvoudige manier af te handelen is goed bevallen.”

Optimale vrijheid en veiligheid
Mario de Lijster, Product Markt Manager Healthcare Communications bij Ascom: “We zijn trots dat Coloriet Laarhof heeft gekozen voor de UAS-oplossing van Dutch Domotics. Laarhof maakt al jarenlang gebruik van het verpleegoproepsysteem van Ascom en de nieuwe oplossing van Dutch Domotics sluit naadloos op dit systeem aan. Het UAS-domoticasysteem geeft optimale vrijheid en veiligheid aan bewoners die niet in staat zijn zelf alarm te slaan. Daardoor is dit systeem bij uitstek geschikt voor het groeiend aantal psychogeriatrische cliënten in verpleeghuizen en kleinschalige groepswoningen. De UAS-oplossing is ook als dienst beschikbaar. Zorginstellingen kunnen de oplossing in abonnementsvorm afnemen, waardoor het ook kostentechnisch direct voordeel oplevert.”

Implementatie in zes fasen
Coloriet Laarhof implementeert het UAS-domoticasysteem in zes fasen. De eerste vier kleinschalige groepswoningen die zijn uitgerust met dit systeem worden eind juli 2014 in gebruik genomen. De laatste fase wordt eind 2015 afgerond.

Bron: Ascom (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter