Categorie | eHealth

Conferentie over datatechnologie in de zorg

De tweejaarlijkse TILTing Perspectives Conference van Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) staat dit jaar in het teken van eHealth en (digitale) surveillance. Wat hebben de twee disciplines met elkaar gemeen, hoe kunnen ze van elkaar leren? Wie observeert wie? Deze conferentie op 22 en 23 april brengt experts bijeen om tot nieuwe inzichten te komen in juridische, ethische en sociale betekenis van persoonlijk ‘gemonitord worden’ door middel van technologie.

Een van de keynote sprekers is hoogleraar Philosophy and Ethics of Information Luciano Floridi van het Oxford Internet Institute (University of Oxford, VK). Hij betoogt dat nieuwe informatie- en communicatietechnologie de grenzen doorbreekt tussen informatie die binnen en informatie die buiten een bepaalde omgeving beschikbaar is. Steeds meer vindt een dynamische uitwisseling plaats tussen die twee soorten informatie. Floridi illustreert deze ontwikkeling aan de hand van eHealth toepassingen zoals wearable apps.

Hoogleraar Smart Environments, Data Protection and the Rule of Law Mireille Hildebrandt van het Nijmeegse Institute for Computing and Information Sciences (iCIS, Radboud Universiteit) spreekt over de gevolgen van data-driven gezondheidszorg. Ze behandelt onder meer het gebruik van open data en robots en het gebruik van gezondheidsinformatie in elektronische patiëntendossiersdoor en patiënten zelf. Volgens Hildebrandt moeten we de bescherming van gezondheidsdata al bij het ontwerp van de infrastructuur bekijken vanuit het perspectief van interactie.

Hoogleraar Social Informatics Flis Henwood van de University of Brighton (VK) zal ingaan op het gebruik van e-health toepassingen door patienten om zichzelf te monitoren, om zo de zorgkosten te drukken. Zij vraagt zich af of deze zelfzorg niet leidt tot verschraling van de zorg en hoe die trend gekeerd kan worden.

Meer informatie over het programma en de sprekers staat op de conferentiewebsite.

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter