Categorie | Domotica

Domotica maakt zorgconcept veilig en efficiënt

In Elspeet heeft Norschoten deze zomer een nieuwe locatie geopend. Het gebouw is om twee redenen uniek: het zorgconcept van Norschoten en de domotica-toepassing die de zorgverlener samen met Estea en technisch dienstverlener Leertouwer realiseerde. Dankzij deze technologie is Norschoten één van de modernste huizen in Nederland. Voordeel voor bewoners is dat zij veilig en vrij wonen en beschikken over slim georganiseerde 24-uurs zorg. Doordat zorgverleners niet meer onnodig binnenkomen, voelen bewoners zich net zo veilig als thuis.

Norschoten locatie Elspeet/Oranjehof is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Elspeetse zorgcentrum Oranjehof. Het verpleeghuis bestaat uit twintig ruime tweekamerappartementen voor cliënten met geheugenproblematiek en lichamelijke beperkingen.

Domotica
In nauwe samenwerking met Leertouwer realiseerde Norschoten een aantal technologische toepassingen. Ook dit domotica-concept is nieuw in Nederland: een stuk techniek dat wezenlijk bijdraagt aan een veilige en vrije omgeving voor bewoners. Jasper Coppes, themaspecialist Zorg & Technologie bij Leertouwer: “In iedere kamer zit een smart sensor, die op verschillende manieren de veiligheid van bewoners bewaakt. Per kamer kun je de bewakingsfuncties instellen, in samenspraak met de bewoner, familie en het zorgleefplan. Het doel van ons domotica-concept Conview Care is om Norschoten écht zorg op maat te laten bieden.”

Mogelijkheden
Domotica biedt bewoners in Elspeet diverse voordelen, zoals een hogere kwaliteit van zorg, meer veiligheid, privacy, bewegingsruimte en een betere nachtrust. “De zorgverleners binnen Norschoten hebben een smartphone bij zich, waarop de meldingen van de smart sensor binnenkomen. Met die telefoon kan de medewerker op afstand een spreek-, kijk- en luisterverbinding tot stand brengen, om zo te beslissen welke actie nodig is. Zo is er uit-bed-detectie, geluidsbewaking en kamer-verlaat-detectie. Overdag, maar zeker ook in de nacht, hoeven zorgverleners geen rondes meer te lopen. Daardoor hebben de bewoners een betere nachtrust en meer privacy. Bovendien spaart het in de nacht zorgverleners uit, capaciteit die overdag extra kan worden ingezet. Domotica snijdt echt aan twee kanten!” aldus Coppes.

Nieuw in Nederland
Bram Roggeveen, bestuurder bij Norschoten, biedt in Elspeet een nieuw Nederlands zorgconcept aan: “In Elspeet bieden we de bewoners een Volledig Pakket Thuis (VPT) aan met behandeling in een intramurale setting. Daarmee loopt Norschoten voorop in het Nederlandse zorglandschap. Het concept is erop gericht dat bewoners een appartement huren en 24 uur per dag zorg krijgen. Daarbij runnen we met de bewoners een huishouden zoals ze dat gewend waren en profiteren ze van hun eigen privacy in een royaal appartement.”

Gescheiden
Op de nieuwbouwlocatie is wonen en zorg echt van elkaar gescheiden. Er is op iedere etage een gezamenlijke gezellige zit- en eetkamer en keuken. Daarnaast beschikken cliënten over een eigen woonkamer met keukenblok, slaapkamer en badkamer met toilet. Bram Roggeveen: “De nieuwe verpleegappartementen zijn voor de totale gemeenschap. De Elspeters wilden al langere tijd een eigen verpleeghuis om aan de zorgvraag in het dorp te voldoen. Wij zijn blij dat we hier onze hoogwaardige zorg mogen leveren!”

Bron: Leertouwer (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter