Categorie | Infrastructuur

e-Overdracht van ziekenhuis naar verpleeghuis in belang van patient

Patiënten hebben er baat bij dat de overdracht van hun medische gegevens van het ziekenhuis naar bijvoorbeeld een verpleeghuis elektronisch gebeurt. “Dit levert minder fouten op, dus maakt het de zorg veiliger. Dat het ook veel minder tijd kost voor het zorgpersoneel maakt dat er eigenlijk geen reden meer is om het niet te doen,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.

Tijdwinst dus meer aandacht patiënt 
Uit een inventarisatie van V&VN en Nictiz blijkt dat elektronische overdracht (e-Overdracht) in de care ziekenhuizen (cure) en langdurige zorg (care) een aanzienlijke tijdswinst oplevert bij overdracht van patiënten. Het scheelt ongeveer 25 minuten per overdracht van de zendende partij. Tegelijkertijd levert het ongeveer 20 minuten tijdsbesparing op per overdracht bij de ontvangende organisatie. De voordelen van zulke tijdsbesparingen zijn aanzienlijk. “Door deze tijdbesparing via e-Overdracht krijgt de zorgverlener de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan de patiënt zelf,” aldus Wind. “Dus waar wachten we nog op? Laten we het dan ook tegelijk doorvoeren bij de overdracht naar mantelzorgers. Die groep wordt nu nog vaak vergeten, maar ook zij hebben behoefte aan goede informatie over hun naaste voor wij zij de zorg over nemen.”

Volledige en tijdige overdracht
Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de grootste risico’s in de zorg ontstaan door knelpunten in de informatie-uitwisseling. Dossiers zijn niet actueel, niet compleet en bevatten lang niet altijd de informatie die voor professionals relevant is. Patiëntenzorg kan niet tijdig worden georganiseerd en ontbrekende informatie leidt tot risico’s voor de patiënt. Omdat overdrachten onvolledig zijn, moet de patiënt zelf veel informatie ophoesten die bij de zendende organisatie al bekend was.

Met e-Overdracht wordt een stap gezet richting een volledige en tijdige overdracht van relevante patiëntgegevens. Zo is ervoor gezorgd dat de medische en verpleegkundige gegevens ingelezen kunnen worden voor de anamnese.

Bron: NPCF

One Response to “e-Overdracht van ziekenhuis naar verpleeghuis in belang van patient”

  1. patient2punt0 schreef:

    Ik lees nergens dat de patiënt en/of de familie ook een kopie van de overdracht-informatie krijgt. Nog veel beter zou natuurlijk zijn als de informatie aan de patiënt/familie voorgelegd en eventueel in overleg met hem/haar aangepast zou worden.

    En hoe is de integratie in het kerndossier (van en bij de patiënt) gedacht?

Trackbacks/Pingbacks


Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter