Categorie | eHealth

Effectiviteit Grip op je Dip online aangetoond

De interventie Grip op je Dip leidt tot afname van angst- en depressieklachten. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse RCT naar een online groepsinterventie voor jongeren met depressie.

Niet alleen is sprake van een afname van de klachten, er is ook een toename geconstateerd van het gevoel greep te hebben op het leven (mastery). De verbetering bij de cursisten houdt stand na 6 maanden.

Het onderzoek is uitgevoerd bij 244 jongeren met subklinische tot matige depressie, waarbij de helft de online groepscursus volgde en de andere helft op de wachtlijst stond. Jongeren konden (en kunnen nog steeds dankzij subsidie van VWS) anoniem deelnemen aan de cursus.

De cursus lijkt niet meer begeleidingstijd per persoon te kosten dan individuele online zelfhulp met minimale begeleiding. Het relatief grote effect dat is gevonden op depressie, hangt mogelijk samen met de sociale steun van de participanten onderling, bovenop de begeleiding van de cursusleider.

Grip op je dip is een online groepscursus, gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie, voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met depressieklachten. De cursus wordt begeleid door getrainde ggz-preventiewerkers. Lees hier de publicatie met de onderzoeksresultaten.

Bron: Trimbos

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter