Categorie | Medische Technologie

Erasmus MC schaft twee ‘cyberknives’ aan

Het Erasmus MC heeft een contract getekend voor de levering van twee hoogprecisie-bestralingsrobots, genaamd cyberknives.
Nauwkeurig

Minder dan tien afdelingen Radiotherapie ter wereld beschikken over twee van zulke toestellen. Met de aanschaf kan het Erasmus MC meer patienten met kanker op heel nauwkeurige wijze bestralen.

CyberknifeBewegen
Bijzonder aan bestralingsrobots is onder meer dat die zich herorienteren als de patient, die op een behandeltafel ligt, beweegt. De cyberknife kan uiterst precies weefsel bestralen, dankzij een smalle bundel die het tumorgebied aftast. Hierdoor ontstaat minder omliggende orgaanschade. Patienten zeggen dat de kwaliteit van leven behouden blijft tijdens de bestraling.

Veel ervaring
Het Erasmus MC-Daniel den Hoed heeft sinds 2005 ervaring opgebouwd met de eerste cyberknife. Dit `oude’ apparaat (zie foto) en een standaard bestralingsapparaat worden nu vervangen door twee sterk verbeterde versies. De eerste wordt in september geinstalleerd. Vanaf maart 2013 kunnen patienten daarmee worden behandeld. De tweede volgt later dat jaar.

Prostaatkanker
Het Erasmus MC-Daniel den Hoed heeft met de cyberknife gunstige resultaten gerapporteerd bij patienten met longkanker, hoofd- en halskanker en prostaattumoren.

Bron: Erasmus MC (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter