Categorie | EPD

Friese zorgorganisaties lanceren Android-app MedDossier

Vier belangrijke zorgorganisaties in Friesland lanceerden deze week de Android-applicatie MedDossier. Hiermee hebben nu, naast de bezitters van een iPhone, ook de mensen met een Android-toestel altijd een gratis en veilig persoonlijk medisch dossier in hun broek-, jaszak of handtas. De app geeft bij een ongeluk bijvoorbeeld aan of iemand donor is, of er allergieën zijn, en wie in geval van nood gebeld moet worden.

GGZ Friesland benaderde als initiatiefnemer het Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe en Kijlstra ambulancegroep Fryslân om deze applicatie te ontwikkelen. De Nederlandstalige app voor de iPhone staat al sinds 2011 in de AppStore van Apple en werd al enkele duizenden keren gedownload. Met de app voor Android kan nu een nog grotere groep smartphonebezitters gebruik maken van MedDossier. Een Windows Mobile 7 app volgt medio 2012.

MedDossier levert een bijdrage aan de patiëntveiligheid wanneer iemand met spoed moet worden behandeld of opgenomen. Patiënten kunnen hun eigen medische dossier bijhouden. Dit dossier kan, mits goed ingevuld, antwoord geven op belangrijke medische vragen van de specialist. Zo valt te lezen hoe iemand heet, welke medicijnen hij slikt, en waar hij verzekerd is. Verder kan de applicatiegebruiker zijn medische geschiedenis opnemen. Hij kan beschrijven dat hij bijvoorbeeld last heeft van hartritmestoornissen, welke bloedgroep hij heeft of dat hij allergisch is voor narcose. Ook kan hij aangeven met welke artsen hij de afgelopen tijd contact heeft gehad.

Persoonlijk EPD en patient empowerment
De Friese zorgorganisaties willen met MedDossier de patiënt een persoonlijk EPD bieden, waarmee hij zijn eigen medische gegevens kan bijhouden. Patiënten bepalen zelf welke gegevens zij opnemen in de app en geeft daarmee de regie aan de patiënt. De app is daarmee een goed voorbeeld van patient empowerment. De gebruiker wordt door het beheren van het eigen medisch dossier in staat gesteld de verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid. Overigens voeren ziekenhuizen en andere zorginstellingen natuurlijk hun eigen patiëntendossier. MedDossier springt in een gat dat ontstaan is door het sneuvelen van het landelijk EPD. Een prachtige aanvulling op de dossiers die binnen zorgorganisaties gebruikt worden.

Bron: GGZ Friesland (website)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter