Categorie | Infrastructuur

GGz Breburg wint prijs beste ROM praktijkvoorbeeld 2014

Deelnemers van het SynQuest symposium ‘De bruikbaarheid van Routine Outcome Monitoring (ROM) voor cliënt en hulpverlener’ kozen op dinsdag 11 november het team Zorggroep Volwassenen van GGz Breburg als ROM-Implementatietopper 2014. GGz Breburg heeft laten zien dat ROM de eigen regie van cliënten in de behandeling stimuleert en benut ROM om de effectiviteit van de behandeling van psychiatrische cliënten te verbeteren. Met ROM maken instellingen voor cliënten en hulpverleners inzichtelijk hoe het herstel van de cliënt tijdens de behandeling verloopt.

Voor hun prestatie kregen Marjon Verhaeren en Elke van der Sterren van GGz Breburg de VitalHealth Software ROM Award 2014 uitgereikt. Dit is de wisseltrofee van SynQuest, een samenwerkingsverband van tien GGZ-organisaties dat de doorontwikkeling en implementatie van ROM als doel stelt. Aan de award is een prijs voor het team verbonden. De prijs werd uitgereikt door klinisch psycholoog Walter Arts samen met psychiater en bestuurder Iris Bandhoe van GGZ Delfland, de organisatie die de award vorig jaar in de wacht sleepte voor de toepassing van ROM bij cliënten met angst- en stemmingsstoornissen.

De Zorggroep Volwassenen van GGz Breburg zet ROM in tijdens de interactie tussen cliënt en behandelaar om de doelen van de behandeling te bepalen en de voortgang te meten. Zij lopen voorop in de inzet van ROM als instrument om de eigen regie en verantwoordelijkheid van de cliënt bij zijn of haar herstel te versterken. Dit vanuit het motto: ‘De cliënt vraagt om zijn z’n eigen ROM’. Manager Elke van der Sterren van GGz Breburg zegt hierover: “Wij hebben ons gericht op goede informatievoorziening en manier van communiceren met de cliënt. Alle behandelaren zijn getraind in het interpreteren van de informatie en het terugkoppelen van de resultaten naar cliënten. Die terugkoppeling staat centraal in het evaluatiegesprek tussen de cliënt en zijn hoofdbehandelaar dat direct na de eerste vervolg-ROM plaatsvindt.”’

Door jaarlijks een ROM Award uit te reiken wil SynQuest de uitwisseling van best practices stimuleren. Dit heeft als doel ROM vooral zinvol in te zetten in de behandeling ten behoeve van het herstel van de cliënt. De award verbeeldt zowel het samenspel binnen een team om te komen tot een goede implementatie van ROM, als het samenspel tussen behandelaar en cliënt waarbij ROM als zinvol instrument wordt ingezet.

Voorzitter van SynQuest en bestuurder van GGZ Delfland Iris Bandhoe: ”We zijn trots dat we ook dit jaar de VitalHealth Software ROM Award kunnen uitreiken aan een team dat ROM optimaal inzet ten bate van goede zorg aan cliënten. Immers SynQuest maakt zich sterk voor de toepassing van ROM in de spreekkamer zodat de uitslag ook standaard wordt gebruikt in het gesprek tussen cliënt en hulpverlener over de behandeling. Een andere pijler waarmee SynQuest investeert in de verbetering van de kwaliteit van de behandeling is het gezamenlijk analyseren van de ROM-uitkomsten door deze in verband te brengen met cliëntkenmerken en behandelgegevens. Dit jaar is bij deze analyse ingezoomd op cliënten in de ouderenpsychiatrie en cliënten met een depressie”.

Bron: SynQuest (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter