Ooit een robot de gangnamstyle zien dansen? Het lukte robot Zora afgelopen donderdag moeiteloos. En dat niet alleen. Het lukte Zora ook om een flink deel van de zorgmanagers en ambtenaren die het symposium Kopzorg bezochten uit hun stoelen en aan het dansen te krijgen. Waarmee ook maar direct was aangetoond dat robots in de zorg zeker werken.” Als dit met ambtenaren en managers lukt dan zeker met kinderen of met senioren” aldus Jan Windey, directeur van Cavent. “Het ding werkt zo aanstekelijk dat iedereen wel in beweging moet komen”
Zora was één van de vele innovaties die donderdag te zien waren op het symposium Kopzorg in het HNK in Rotterdam. De zorg moet ingrijpend veranderen. En techniek kan daarbij helpen. De kosten moeten omlaag. Dat is bekend, maar vooral: we willen veel meer zelf kunnen bepalen hoe we ons leven willen indelen als we oud worden of als we een handicap hebben. We willen de zorg kiezen die bij ons past.
Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmusuniversiteit verwoordde het als volgt: “De tijd van grote zorginstellingen is voorbij. Bij iedere transitie vallen drie van de vijf grote bedrijven om. De zorg is daarop geen uitzondering. Schoonmaakbedrijven die zorg gaan leveren, je moet er niet aan denken. Menselijke maat , mensgerichtheid in eigen omgeving. Dat zijn de sleutelwoorden. Kleinschalige zorg helpt daarvoor het best. En al die technische vernieuwingen in de zorg en in de maatschappij stellen ons in staat om dat ook zelf te bepalen”.
Nu de gemeenten verantwoordelijk worden voor een groot deel van de zorg ziet Rotmans voor hen vooral een faciliterende rol weg gelegd. Gemeenten moeten een klimaat creëren waarbinnen samenwerking en kruisbestuiving van verschillende zorgorganisaties mogelijk is en ze moeten uitdagen tot innovatie.
In de tussentijd verovert Zora de harten van de aanwezigen. Het robotje heeft een hoog knuffelgehalte en iedereen wil hem even vasthouden en met hem spelen. Maar er is meer te beleven. Voor het hele publiek laat Harre van der Maat zien wat je met een google glass kunt doen. Via de bril kijkt iemand op grote afstand met je mee en kan zo bijvoorbeeld iemand met een verstandelijke beperking advies geven in welke bus hij moet stappen. Maar het reizen zelf doet bij wel zelfstandig. Ook kun je instructies op het schermpje op de bril laten zien. Er zijn track and trace systemen uit de industrie te zien die ook bij oudere mensen of verstandelijk gehandicapten kunnen worden toegepast en allerlei domotica-toepassingen.
“Wij willen mensen hun autonomie weer terug geven” , zegt Jan Windey. “Zelf kunnen besluiten. Je hebt geen idee wat het voor iemand betekent als je niet meer afhankelijk bent van een ander om voor je te zorgen of voor je te besluiten. Dat je veel meer zelf kan. Dat is het mooie aan de techniek. Het is niet alleen goedkoper, het help mensen om zelfstandig te zijn.”
Gaat die techniek dan mensen vervangen? Dat kan nooit. “Ook Zora kan dat niet,” verzekeren de bouwers. Menselijke aandacht en contact blijven hoe dan ook de essentie van goede zorg. Maar de techniek kan daar iets extra’s aan toevoegen. En vergeet niet: “Ook Zora moet steeds geprogrammeerd en bestuurd worden en dat blijft mensenwerk”.
Bron: Stichting Cavent (persbericht)