Categorie | Medische Technologie

Lopen met een dwarslaesie

Ekso Bionics lanceert een vernieuwde versie van de Ekso Suit™. Met dit bionische pak kunnen mensen met een dwarslaesie rechtop staan en weer lopen. De Ekso Suit heeft drie verschillende niveaus die voor elke fase van het revalidatieproces bruikbaar is. Mensen vinden in elk niveau een nieuwe uitdaging om nog sneller en zelfstandiger te kunnen lopen. Daarnaast is de Ekso Suit voorzien van EksoPulse™ dat statistieken over het looppatroon en stappen opslaat en weergeeft. Dit biedt zowel de cliënt als zijn therapeut een beter inzicht in de revalidatievorderingen.

De Ekso Suit is een bionisch pak, of exoskeleton, met een accu, dat een patiënt over zijn kleding aantrekt. Het bionische pak is eenvoudig af te stellen op iedereen met een gewicht onder de honderd kilogram en met een lengte tussen de 1,57 en 1,88 meter. De gebruiker moet wel (gedeeltelijk) kracht hebben in het bovenlichaam. Met de juiste rompstabiliteit en balans is het mogelijk om met de Ekso Suit te lopen.

De Ekso Suit beschikt over drie loopinstellingen:

  • FirstStep™ – met de afstandsbediening programmeert de begeleidende fysiotherapeut de gewenste instellingen, zoals de staplengte en snelheid. Daarnaast stelt hij in wanneer een nieuwe stap gezet kan worden: als de cliënt zijn gewicht verplaatst of aangeeft dat hij er klaar voor is;
  • ActiveStep™ – gevorderde cliënten activeren hun volgende stap met een knop op het handvat van hun kruk. De gebruiker leert hoe hij zijn gewicht moet verplaatsen en hoe hij zijn beste balanspunt kan vinden;
  • ProStep™ – door voorover te leunen en zijn gewicht zijdelings te verplaatsen, stuurt de gebruiker een signaal naar de Ekso Suit. Het pak reageert daar vervolgens automatisch op met een nieuwe stap. Hiervoor moet het pak eerst ‘herkennen’ wanneer de gebruiker zich in de juiste positie bevindt. Om veiligheidsredenen is het in dit stadium nog steeds nodig dat een fysiotherapeut de patiënt begeleidt.

EksoPulse™
Via EksoPulse verzamelt de Ekso Suit automatisch (medische) gegevens tijdens loopsessies en verstuurt deze beveiligd naar een cloud-server. Hoeveel stappen zette de cliënt op welke dag? Hoe lang was elke stap? Tegelijkertijd verbetert EksoPulse het begrip van, en de controle over het looppatroon bij zowel de fysiotherapeut als de patiënt.

“Deze upgrade van de Ekso Suit maakt patiënten nog zelfstandiger door ze te leren het pak zelf onder controle te krijgen”, zegt Eythor Bender, CEO van Ekso Bionics.

“Terwijl de patiënt werkt aan zijn zelfvertrouwen en weer went aan het natuurlijke looppatroon, daagt de Ekso Suit patiënten uit voor een volgend niveau”, zegt Darrell Musick, klinisch directeur van Ekso Bionics. “Deze comfortabele, op ervaring gebaseerde progressie biedt cliënten stap voor stap meer vrijheid en een grotere controle. De gebruikers zijn zeer enthousiast.”

Bron: Ekso Bionics (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter